Polis Memuru Evinde Ölü Bulundu Polis Memuru Evinde Ölü Bulundu

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından yayımlanan rapor, Türkiye'deki 4+4+4 eğitim sisteminin sonuçlarını ve eğitimde özelleşmenin artmasının getirdiği sorunları mercek altına aldı. İPA Başkanı Buğra Gökçe, son yıllarda özel okulların oranındaki hızlı artışın eğitimde fırsat eşitliğini ciddi şekilde olumsuz etkilediğini vurguladı. İstanbul’da özel ilkokul oranının %17,93'ten %35,44'e çıktığı ve liselerde ise özel okulların %68,10 gibi yüksek bir oranı kapsadığı belirtildi.

Raporda, eğitimin özelleşmesinin, özellikle dar gelirli ailelerin çocuklarının nitelikli eğitime erişimini zorlaştırdığı ve bu durumun toplumsal adaleti zedelediği ifade ediliyor. Gökçe, ekonomik durumu iyi olan ailelerin daha nitelikli eğitim olanaklarına erişim sağladığını, bu durumun toplumda eğitim eşitsizliğini derinleştirdiğini ve sosyal hareketliliği azalttığını dile getirdi.

Özelleşmenin öğretmenler üzerindeki etkilerine de değinilen raporda, öğretmenlerin iş güvencesinin azalması, çalışma koşullarının kötüleşmesi ve eğitimin kalitesinin düşme riski taşıması gibi sonuçlar üzerinde duruluyor. Bu tablo, eğitimin hem öğrenci hem de eğitim çalışanları açısından zorluklarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.