Güncel

İslam Memiş’ten altın yatırımcılarına uyarı: Çarşamba gününe dikkat!

Altın fiyatları, ABD’den gelen ekonomik veriler ve faiz kararlarına ilişkin beklentilerle yukarı yönlü hareket etti. FED’in 18 Eylül’deki faiz kararı, altın fiyatlarının geleceği için kritik bir rol oynayacak. Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın alacakları çarşamba günü yaşanabilecek sert hareketlere karşı uyardı.

Abone Ol

Altın fiyatlarında dalgalanma bekleniyor

Altın piyasaları, ABD’deki işsizlik verileri ve istihdam piyasasındaki yavaşlama ile yeniden şekillendi. Uzmanlar, gram altın fiyatlarının yıl sonuna kadar 3 bin lira seviyesine yükselmesini öngörüyor. Yükselen altın fiyatları nedeniyle takı amaçlı altına talep azalırken, yatırım amaçlı altın alımları sürüyor.

Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, ons altının pazartesi gününe 2 bin 500 dolar seviyesinden başladığını ve piyasaların ABD enflasyon verilerini beklediğini belirtti. Geçtiğimiz ay açıklanan enflasyon verisi, yüzde 2,6 ile yüzde 2,9 arasındaki piyasa beklentilerinin altında kalmıştı.

ABD işgücü verileri altını etkiledi

ABD'deki işgücü piyasasına yönelik veriler, altın fiyatları üzerinde etkili oldu. Ağustos ayında istihdam büyümesi beklentilerin altında kalırken, işsizlik oranındaki %4,2'lik düşüş ve istikrarlı ücret artışı, işgücü piyasasının henüz zayıflamadığını gösterdi. Bu durum, FED’in daha küçük bir faiz indirimi yapma olasılığını destekledi.

CME FedWatch aracına göre, yatırımcılar önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan FED toplantısında 25 baz puanlık bir indirim olasılığını yüzde 73 olarak değerlendirirken, 50 baz puanlık indirim ihtimalini yüzde 27 olarak görüyor.

Altın uzmanlarından dikkat çeken yorumlar

Altın uzmanı İslam Memiş, ons altın tarafında sert yükselişler beklediğini ifade etti. Geçtiğimiz hafta görülen 2.530 dolar seviyesinin yeniden test edilebileceğini belirten Memiş, yatırımcılara şu uyarılarda bulundu: "Gaza gelmeyin, bu hafta sert hareketler olacak. Çarşamba günü sert bir yükseliş bekliyoruz, ancak perşembe ve cuma günü gerileme yaşanabilir. Bu hafta dalgalanmalara hazır olun, ister alın ister satın. Piyasada tuzaklar var, dikkatli olun."

Altın değerlendirmelerinde yükseliş trendi öngörülüyor

NCM Investment tarafından yapılan değerlendirmede, cuma günü açıklanan istihdam oranlarının beklentilerin altında kalmasıyla ekonomik faaliyetlerde yavaşlama ve iş gücü piyasasında zayıf bir performans görüldüğü belirtildi. Altının 2.530 dolar seviyesinden satış baskısıyla karşılaştığı ve kazanımlarını geri verdiği gözlemlendi. Altının konjonktürel olarak orta ve uzun vadede yükseliş trendinde kalmaya devam ettiği belirtilirken, 2.520 dolar olan yükselen kanal direncinin aşılması ve 2.530 dolar bant direncinin yukarı kırılmasının önem taşıdığı ifade edildi. Enflasyon verilerine bağlı olarak altın fiyatlarının düşmesi durumunda 2.450 dolar seviyesinin korunup korunmadığı izlenecek.