Güncel

İsrail, El-Mevasi'ye Saldıracağını Duyurdu! Gazze’de Zorunlu Göç Dalgası Planlanıyor

İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki Filistinlileri sürekli olarak zorunlu göçe zorladığı, özellikle El-Mevasi'ye yönelik saldırılarla bu uygulamanın sistematik bir şekilde devam ettiği belirtiliyor

Abone Ol

İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde süren saldırılarını yerinden edilen Filistinlilere karşı zorunlu göç uygulamasını silah olarak kullanarak devam ettiriyor. Filistinlileri 10 aydan fazladır sürekli olarak göç ettiren İsrail, şimdi de "güvenli" olduğunu iddia ettiği ve yerinden edilen Gazzelilerin sığındığı El-Mevasi'nin bazı bölgelerine saldırmayı planlıyor.

İsrail yönetimi, yaklaşık 2,3 milyon Filistinliyi hapsetmeye çalıştığı El-Mevasi'yi hedef almış durumda. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya üzerinden yeni bir harita paylaşarak Deyr el-Belah'ın doğusundaki bölgeler ve Han Yunus’a bağlı El-Karara, El-Mevasi, Cela, Hamed ve En-Nasr bölgelerinin boşaltılması çağrısında bulundu. Haritada, İsrail'in "insani bölge" olarak belirlediği ve 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı El-Mevasi'nin bazı bölümleri de yer alıyor.

Adraee, tahliye kararının gerekçeleri hakkında çeşitli iddialarda bulunarak bazı bölgelerdeki Filistinlilerin göç etmelerini istedi. Bu tahliye kararı, Doha'da Tel Aviv yönetimi ile Hamas arasında esir takası ve Gazze'de ateşkes müzakerelerinin devam ettiği bir dönemde alındı. Tahliye kararının müzakerelere etkisi ise henüz belirlenmiş değil.

İsrail ordusu, 7 Ekim'de Gazze'nin kuzey bölgelerinde başlattığı zorunlu göç uygulamasını, güneydeki Han Yunus ve ardından yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Refah’a yönelik saldırılarla sürdürdü. Bu saldırılar sırasında İsrail, Filistinlilerden "güvenli" olduğunu öne sürdüğü El-Mevasi'ye gitmelerini talep etti.

Akdeniz kıyısındaki El-Mevasi, Deyr el-Belah, Han Yunus ve Refah arasındaki bölgede, altyapının yetersiz olduğu ve yapılaşmanın az olduğu bir alan olarak biliniyor. İsrail’in saldırılarından kaçan Filistinliler, bu bölgedeki derme çatma çadırlarda hayatta kalmaya çalışıyor. Filistin Kızılayı, Refah’taki kara saldırısının ardından El-Mevasi'de çadır bulunmadığını belirtiyor. Artan sıcaklık ve su sıkıntısı gibi zorlu koşullar nedeniyle birçok Filistinli, El-Mevasi'ye gitmek yerine evlerinin enkazında yaşamayı tercih ediyor.

İsrail, Gazze'deki zorunlu göçü sistematik bir silah olarak kullanıyor. 7 Ekim'den bu yana yayımladığı "tahliye" kararlarıyla Gazze'deki Filistinlileri sürekli olarak göçe zorluyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, Gazze'de yaşayan her 10 kişiden 9'u İsrail saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kaldı. Filistinliler, saldırılar, gıda sıkıntısı ve zorunlu göç nedeniyle büyük zorluklar yaşıyor; çoğu, ayda bir göç etmek zorunda kalıyor.