Güncel

İsrail Savunma Bakanından Mescid-i Aksa'da Sinagog İnşa Önerisi Kriz Yarattı

İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya sinagog inşa etmek istemesi, ülkenin ulusal güvenlik yetkililerinden ve muhalefetten sert tepkiler aldı

Abone Ol

İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in "Mescid-i Aksa'ya sinagog inşa eder misiniz?" sorusuna "Evet" yanıtı vermesi tepkilere yol açtı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Ben-Gvir'in bu önerisinin ülkenin ulusal güvenliğini tehlikeye attığını belirtti. Gallant, Mescid-i Aksa'da statükoya meydan okumanın "tehlikeli, gereksiz ve sorumsuz bir eylem" olduğunu ifade etti ve Ben-Gvir'in hareketlerinin İsrail'in ulusal güvenliğini ve uluslararası statüsünü tehlikeye attığını söyledi.

Ben-Gvir, Gallant'ın açıklamalarına karşılık verdi ve Savunma Bakanı'nın Hamas'a boyun eğdiğini öne sürdü. Ben-Gvir, Gallant'ın Lübnan Hizbullahı'na karşı da yenilgiyi kabul eden bir politika izlediğini iddia ederek Hizbullah'a karşı sert bir savaş yürütülmesi çağrısında bulundu.

Ana muhalefet lideri ve eski başbakan Yair Lapid, Ben-Gvir'in açıklamalarını eleştirerek Netanyahu hükümetinin "kontrolü kaybettiğini" savundu. İçişleri Bakanı Moshe Arbel ise Netanyahu'ya Ben-Gvir'in uyarılması çağrısında bulundu ve bu tür açıklamaların kan dökülmesine yol açabileceğini belirtti.

Ben-Gvir, İsrail Ordu Radyosu'nda Mescid-i Aksa'da Yahudilere ibadet izni veren mevcut politikayı savundu ve sinagog inşası konusundaki soruya "Evet" yanıtını verdi. İsrail Başbakanlık Basın Ofisi, Mescid-i Aksa'daki statükonun değişmediğini vurguladı. Ben-Gvir, Mescid-i Aksa'ya sık sık baskın düzenliyor ve en son 13 Ağustos'ta Harem-i Şerif'e yaptığı baskında Yahudilerin ibadet etme izni olduğunu belirtmişti.