Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, 1509 ve 1766 yıllarında yaşanan büyük İstanbul depremleri arasındaki 257 yıllık dönemin ardından, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda 258 yıl geçtiğini hatırlatarak, "Depremin gelmeyeceğini söyleyen iki akademisyen var ama binalarımızın ve kendimizin hazır olması şart," dedi.

Türkiye genelinde deprem riski

Bursa Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen Yenilikçi Yapı Zirvesi'nde konuşan Moriwaki, Türkiye'nin depremle yaşamayı öğrenmesi ve bu konuda erken yaşta eğitimler verilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, depreme dayanıklı yapıların inşasının önemine değindi. Moriwaki, "Çanakkale bölgesi de risk altında. Burada her gün 20-30 küçük sarsıntı yaşanıyor ve büyük bir deprem olasılığı her zaman var," şeklinde konuştu.

Yeni fay hatları ve Türkiye'nin deprem gerçekleri

Bursa'da ortaya çıkan yeni bir fay hattı üzerine de değerlendirmelerde bulunan Moriwaki, Türkiye'de fay hatlarının varlığının deprem riskini artırdığını belirtti. Türkiye'nin deprem sıklığı açısından dünya ortalamalarına göre 17. sırada olduğunu ifade eden Moriwaki, "Depremler, Türkiye için büyük bir risk. Ancak önlem alındığında can kayıplarının önüne geçilebilir," dedi.

Kaçak yapı sorunu

PMYO için taban puan kaç? TYT'den kaç almak gerekiyor? Polislik başvuru ne zaman? PMYO için taban puan kaç? TYT'den kaç almak gerekiyor? Polislik başvuru ne zaman?

Türkiye'deki yapı stokunun yarısının kaçak yapılar olduğuna dikkat çeken Moriwaki, bu durumun deprem güvenliği açısından ciddi riskler taşıdığını ve bu yapılara karşı etkin önlemler alınması gerektiğini vurguladı. "İmar barışı gibi uygulamaların tekrarlanmaması ve her yaştan insanın deprem tatbikatlarına katılması büyük önem taşır," diyerek, depreme hazırlık konusunda toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini belirtti.