Japon deprem uzmanı ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, Marmara Bölgesi'nde fay hatlarından birinin kırılması durumunda 6.8 büyüklüğünde, birkaçının aynı anda kırılması durumunda ise 7 büyüklüğünde bir depremin meydana gelebileceği konusunda uyarıda bulundu. Moriwaki, Türkiye'deki riskli bölgeler hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

Marmara Bölgesi'nde Deprem Riski

Moriwaki, Marmara Bölgesi'nde deprem riskine dikkat çekerek, "Fay hatlarından biri kırıldığında 6,8 büyüklüğünde, birkaçı beraber kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem olabilir," dedi. Özellikle 1999'da Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kuzey kolunda Gölcük'te meydana gelen depremin ardından, bu bölgede benzer büyüklükte depremlerin olabileceğini belirtti.

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş'tan emekli zammı açıklaması: Çok ince bir çalışma gerçekleştirildi AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş'tan emekli zammı açıklaması: Çok ince bir çalışma gerçekleştirildi

Kıbrıs ve Doğu Anadolu Fay Hattı

Kıbrıs'ın da deprem açısından tehlikeli bölgelerden biri olduğunu vurgulayan Moriwaki, burada 7 civarında büyüklüğünde depremlerin olabileceğini söyledi. Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay'dan Adana ve sonrasında Kıbrıs'a uzandığını belirterek, bu hattın ciddi risk taşıdığını ifade etti.

Türkiye'de Deprem Domino Etkisi Gibi

Türkiye'deki deprem riskinin domino taşı gibi ilerlediğini söyleyen Moriwaki, Bingöl-Karlıova, Muş ve Bitlis bölgelerinin ikinci derecede riskli olduğunu, üçüncü bölgenin ise Ege Bölgesi olduğunu belirtti. Ege'de çok sayıda ince ve kısa fay hattının bulunduğunu, bu nedenle büyük depremler olmasa da sık sık depremlerin yaşandığını söyledi.

Depreme Hazırlık Önerileri

Moriwaki, depreme hazırlıklı olmanın önemini vurgulayarak, ev kiralarken veya satın alırken zeminin kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İnşaat ruhsatı ve iskân izinlerinin kontrol edilmesi gerektiğini, özellikle 2000 yılından sonra yapılan binaların daha güvenli olduğunu ifade etti. Ayrıca, kentsel dönüşüm ve binaların güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kentsel Dönüşüm ve Güçlendirme

Deprem gerçeğine karşı hazırlıklı olunması için kentsel dönüşüm veya güçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiğini söyleyen Moriwaki, "Kolonların durumu, betonun içindeki donatıların paslanması gibi faktörler binanın güvenliğini etkiler. Belediyelerin kentsel dönüşüm yapması, binalarda yaşayanların da bu dönüşüme izin vermesi lazım," dedi. Güçlendirme yapılabilecek binaların olduğunu ve bunların değerlendirilmesi gerektiğini de ekledi.