Türkiye'de kadınların evlilik sonrası soyadı kullanımı üzerine önemli bir düzenleme geliyor. 9. Yargı Paketi kapsamında yapılan yeni düzenleme ile kadınların bekarlık soyadını tek başına kullanabilme hakkı ortadan kaldırılıyor.

Yeni TMK 187. Madde: Kadın, Evlilikle Kocasının Soyadını Alacak

Anayasa Mahkemesi'nin önceki düzenlemeyi 'eşitlik ilkesini ihlal' gerekçesiyle iptal etmesinin ardından, hükümet yeni bir düzenlemeyi yürürlüğe sokma hazırlığında.

Yeni düzenlemeye göre:

  • Kadın, evlilikle birlikte kocasının soyadını alacak.
  • Kadın, evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yazılı başvuru yaparak kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabilecek. Ancak bu durum, kadının kendi soyadı ve daha önceki kocasının soyadından oluşuyorsa, sadece birini kullanma hakkına sahip olacak.

Aile Bütünlüğü ve Çocukların Etkilenmesi

Düzenlemenin gerekçesinde, ailenin Türk toplumunun temeli olduğu ve aile bütünlüğünün öneminin altı çizilerek, ayrı soyadı kullanımının çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği vurgulandı. Bu nedenle kadının soyadının evlilikle birlikte değişmesi gerektiği ifade edildi.

Tartışmalar ve Tepkiler

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, yeni düzenlemenin AYM kararını tanımadığını belirterek, Meclis'teki iktidar ve muhalefet partilerini düzenlemeye karşı çıkmaya ve AYM kararını uygulamaya çağırdı.

Okulda Belinde Silahla Gezen Okul Müdürüne Dava Açıldı Okulda Belinde Silahla Gezen Okul Müdürüne Dava Açıldı

Kadınların soyadı konusundaki bu yeni düzenleme, kamuoyunda geniş tartışmalara yol açarken, kadın hakları savunucuları ve hukukçular arasında da farklı görüşler dile getiriliyor.