Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından paylaşılan tasarruf önlemlerine eklenen Orta Vadeli Plan’da (OVP) bulunan amaçlara yönelik yeni düzenlemeler yürülüğe geçecek. Bu düzenlemler kapsamında, kamu ihale reformu, KİT’lerde yönetişim reformu, vergide adalet ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele olmak üzere toplamda dört maddede değişikliğe gidilecek.

VATANDAŞA ETKİSİ OLMAYAN KDV İNDİRİMİ KALDIRILACAK

Türk Vergi Mevzuatındaki istisna ve muafiyetler yeniden değerlendirildi. Hangi istisnaların etkili olduğu, hangi durumların avantajlı olduğu da açıklandı. Orta Vadeli Program’da (OVP) bulunan ‘Vergi harcamalarının gözden geçirilmesi, etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin kaldırılması’ amacına yönelik yeni adımlar atılacak. Yöneticiler, gıda ve diğer alanlarda KDV’yi yüzde 1’e indirmişti. Fkat bazı işletmeler vergi indiriminde dürüst olmayarak karlarını ceplerine indirdi. İkinci tasarruf paketiyle bu sorunların çözüme kavuşacağı değerlendiriliyor.

İslam Memiş'ten 16 Temmuz Uyarısı: Altın ve Gümüş Fiyatlarına Dikkat! İslam Memiş'ten 16 Temmuz Uyarısı: Altın ve Gümüş Fiyatlarına Dikkat!

DENETİMLER SIKILAŞTIRILACAK

Vergi Denetim Kurulu, MASAK, Gelir İdaresi Başkanlığının yapmış olduğu kontrollerde artacak. Bunun dışında tapudaki işlemlerin gerçek satış bedeli üzerinden sağlanması için kanuni bir yasa olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da ayrıca kayıt dışı istihdamla mücadelede daha etkin çaçışmalara imzaatacak ve denetimlerini daha da sıkılaştıracak.

'KİT YÖNETİŞİM REFORMU' UYGULANACAK

KİT’lerin eylemlerinin etkin ve verimli şekilde devam edebilmesi için de bazı yeni çalışmalar da uygulamaya alınacak. ‘KİT Yönetişim Reformu’ başlığında, KİT’lerin üst yetkileleri ve yönetim kurulu üyelikleri yeniden oluşturulacak. Performansa bağlı ölçümler ele alınarak kamu işletmelerinin ve yönetim kurullarına hesap srogusu yapılacak.

DOĞRUDAN ALIMA SINIRLAMA GETİRİLECEK

Bunların dışında Kamu İhale Yasası uluslararası norm ve standartlara uygun olacak şekilde yeniden yapıllandırılacak. 25 farklı maddede İhale Kanunu dışında yer alan istisnalar indirilecek. Kamu ihalelerinde zorunlu durumlat ve özel nitelikteki bazı mal ve hizmet alımları dışında, doğrudan alım konusunda sınırlamalar konulacak.