Haziran'ın başlangıcıyla birlikte, Türkiye'de sıcak hava dalgasının etkisini göstermeye başlaması bekleniyor. Habertürk Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Öztel, bu yılın Türkiye'de şimdiye kadarki en sıcak günlerine hazırlandığını belirtiyor ve özellikle hafta sonu Aydın, Muğla ve İzmir çevresinin adeta kavrulacağını söyledi.

Esad'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme talebine yanıt: Her türlü girişime olumlu bakıyoruz Esad'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme talebine yanıt: Her türlü girişime olumlu bakıyoruz

Kıyı Ege'de sıcaklıkların gölgede 41°C'ye kadar çıkacağı, 2-3-4 Haziran tarihlerinde ise batı ve güney bölgelerinde mevsim normallerinin 8 ila 10°C üstünde seyredeceği tahmin ediliyor.

Sıcak hava özellikle Türkiye'nin güneyini etkileyecek ancak Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde de hızla artacak.

İstanbul'da ise bu pazar gününden itibaren hava 3 gün boyunca 30°C'nin üzerinde seyredecek. Marmara'daki deniz kıyılarında su sıcaklıklarının 20°C civarında olmasıyla birlikte hava oldukça sıcak olacak.

İstanbul'da uzun süredir böylesine yüksek sıcaklıklar yaşanmamış olması sebebiyle öğle güneşinden biraz korunmanın önemli olduğu vurgulanıyor. İlk yüksek sıcaklık uyarısının dikkate alınması gerektiği belirtiliyor.

Bugün ise bahar sağanakları Ankara çevresi ile Karadeniz'in iç kesimlerinde etkili olacak. Yağışlar sırasında özellikle Çorum-Yozgat-Amasya arasında dolu yağışı da bekleniyor. Ancak hafta sonu Karadeniz kıyılarında hava açık olacak.

Dünya genelinde ise Uzak Doğu ve Güney Amerika'nın yüksek sıcaklıklarla mücadele ettiği görülüyor. Hindistan-Çin arasında şimdiden 49-50°C'ye ulaşan sıcaklıklar canlılar için hayati tehlike oluşturuyor. Meksika ve Brezilya da tarihin en sıcak yaz mevsimine hazırlanıyor.

Avrupa'da ise yaz mevsiminin yaklaşmasıyla özellikle İspanya ve Fransa'nın çok zorlu günlerle karşı karşıya kalabileceği öngörülüyor.

Türkiye'de 2024 yazının hızlı bir şekilde gelmesiyle birlikte, haziranın başında bile 40°C'lerin görüldüğü belirtiliyor. Ancak gelecek hafta çarşamba gününden itibaren batı ve kuzeybatı bölgelerinde hissedilir biçimde serinleyerek 23-25°C'lere gerilemesi bekleniyor.

Uzun vadeli tahminlere göre, haziran ayının ikinci ve üçüncü haftalarının daha ferah ve serin geçmesi öngörülüyor. Ancak temmuz ve ağustos aylarında mevsim normallerinden 1.5 ila 2°C daha sıcak geçeceği tahmin ediliyor. Bu durum, sık sık 30°C'leri aşan ve bazı zamanlarda 40°C'nin üzerinde sıcak günlerin yaşanabileceğini gösteriyor.