Bakanlık Açıkladı! Sosyal Medya Fenomenlerine Eğitim Verilecek Bakanlık Açıkladı! Sosyal Medya Fenomenlerine Eğitim Verilecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 17 Ekim 2024 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısının özetini yayınladı. Toplantıda, enflasyon ve faiz politikalarıyla ilgili önemli mesajlar verildi.

Faiz Sabit, Enflasyon Takipte

Merkez Bankası, politika faizini sabit tutma kararı aldı. Ancak enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı bir duruş sergilemeye devam edileceği vurgulandı. Kurul, para politikasındaki kararlı duruşun, yurt içi talepte dengelenme, Türk Lirası'nın reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerindeki düzelmeyle birlikte aylık enflasyonu düşüreceğini belirtti. Bu durumun dezenflasyon sürecini güçlendireceği ifade edildi.

Sıkı Para Politikası Devam Ediyor

TCMB, enflasyonun ana eğiliminde kalıcı ve belirgin bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasının sürdürüleceğini açıkladı. Aynı zamanda, enflasyonda olası bir bozulma durumunda para politikası araçlarının etkin bir şekilde kullanılacağı belirtildi.

Ekim Enflasyonunda Gıda Fiyatları Belirleyici

Öncü göstergelere göre, Ekim ayı enflasyonu üzerinde özellikle gıda fiyatlarının etkili olacağı kaydedildi. Temel mal enflasyonu düşük seviyede kalırken, hizmet enflasyonunda iyileşme beklentisinin yılın son çeyreğinde gerçekleşeceği bildirildi.

Kira Enflasyonunda Gerileme Beklentisi

Toplantı özetinde, Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) mikro verileri kullanılarak yapılan analizlerin, kira sözleşme yenileme oranlarındaki düşüşün etkisiyle kira enflasyonunun gerileme eğiliminde olduğuna dikkat çekildi.

TCMB'nin bu açıklamaları, enflasyonla mücadelede kararlı adımlar atmaya devam edeceğinin ve gerekirse daha fazla müdahale yapılabileceğinin sinyallerini verdi.