Kira zam sınırı bitiyor

2022 yılında konut kiralarındaki aşırı artışları sınırlamak amacıyla uygulamaya konulan yüzde 25 zam sınırı, 2023 yılı için de bir yıl uzatılmıştı. Ancak, bu düzenleme 1 Temmuz itibarıyla sona eriyor ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sürenin yeniden uzatılmasına ilişkin herhangi bir çalışma yapılmadığını belirtti.

Enflasyon ortalaması en makul yöntem

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, yüzde 25 sınırının kaldırılmasının piyasada ekstra bir etki yaratmayacağını düşündüğünü belirtti. Taylan, "1 Temmuz'dan itibaren enflasyon ortalamasının kira artışlarında makul bir yöntem olacağını" ifade etti.

PMYO için taban puan kaç? TYT'den kaç almak gerekiyor? Polislik başvuru ne zaman? PMYO için taban puan kaç? TYT'den kaç almak gerekiyor? Polislik başvuru ne zaman?

Deprem ve göçün etkisi

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem sonrasında İstanbul, Ankara ve Mersin gibi birçok şehir yoğun göç aldı. Taylan, bu durumun bazı fırsatçılar tarafından kullanılarak kira fiyatlarının anormal şekilde yükselmesine sebep olduğunu söyledi. Ancak, talep fazlalığının ortadan kalktığını ve kiralık konut bulmanın artık daha kolay olduğunu belirtti.

Yasal düzenlemeler ve tavsiyeler

Yüzde 25 zam sınırından önce de kira artışlarının Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ortalamasına göre belirlendiğini hatırlatan Taylan, enflasyon şartlarına göre bu ortalamanın uygulanmasının ev sahipleri ve kiracılar arasında daha az çatışma yaratacağını ifade etti. Ayrıca, kira sürecinin yasal ofisler aracılığıyla yürütülmesinin faydalı olacağını dile getirdi.

Konut sayısının artırılması

Taylan, alt ve orta gelir grubuna yönelik konut üretiminin artırılmasının önemine vurgu yaptı. Taylan, "Gelecek için en önemli hedefimiz, alt ve orta gelir grubuna konut üretmek olmalıdır" dedi.

Kira fiyatlarının geleceği

Kira zam sınırının kalkmasının ardından kira fiyatlarının nasıl etkileneceği merak konusu. Uzmanlar, piyasa koşullarına göre enflasyon ortalamasının uygulanmasının hem ev sahipleri hem de kiracılar için en makul yöntem olduğunu belirtiyor. Ekonomik göstergeler ve talep dengeleri, kira fiyatlarının gelecekte nasıl şekilleneceğini belirleyecek faktörler arasında yer alıyor.