Arabuluculuk dönemi, 1 Eylül'de yürürlüğe giriyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu yeni uygulamayla, taraflar arasında anlaşma sağlandığı takdirde yüzde 25'lik kira zammı sınırının da aşabileceğini açıkladı.

Ev Sahipleri ve Kiracılar Dikkat! Yargıtay'dan Emsal Karar: Kira Artışında Özel Hüküm Kriteri Getirildi Ev Sahipleri ve Kiracılar Dikkat! Yargıtay'dan Emsal Karar: Kira Artışında Özel Hüküm Kriteri Getirildi

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat!

1 Eylül'den itibaren kira anlaşmazlıkları için yeni bir dönem başlıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un son açıklamalarına göre, zorunlu arabuluculuk dönemi resmi olarak yürürlüğe giriyor. Bu dönem, milyonlarca kiracı ve ev sahibini doğrudan etkileyecek bir değişiklik olacak.

Yüzde 25 sınırı ne anlama geliyor?

Yeni düzenlemeyle birlikte, kira artışında yüzde 25 sınırı getiriliyor. Ancak, bu sınır ev sahibi ve kiracı arasında varılacak bir anlaşmayla yükseltilebilir. Adalet Bakanı, "Eğer taraflar arasında bir anlaşma sağlanırsa, yüzde 25 sınırını aşmak mümkün" dedi. Ancak, ev sahiplerinin kiracılara yüzde 25'in üzerinde bir kira artışı dayatmaları söz konusu olmayacak.

Zorunlu arabuluculuk dönemi nedir?

Bakan Yılmaz Tunç'un belirttiği gibi, 1 Eylül itibarıyla kat mülkiyeti davaları da zorunlu arabuluculuk sürecine dahil olacak. Anlaşmazlık yaşayan taraflar, mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurmak zorunda olacaklar. Eğer 1 ay içerisinde arabuluculuk yoluyla bir uzlaşma sağlanabilirse, mahkemeye gitmeye gerek kalmayacak.

NTV canlı yayınında da önemli açıklamalar

Adalet Bakanı, NTV'de katıldığı bir canlı yayında, kira anlaşmazlığı konusunda olduğu gibi 'süresiz nafaka' ile ilgili tartışmalarda da dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Ancak bu açıklamalar, zorunlu arabuluculuk dönemi ve kira zammıyla ilgili detayların yanında ikinci planda kaldı.