Bakan Tunç, arabuluculuk sistemi sayesinde yaklaşık 3 milyon dosyanın yargıya intikal etmeden çözüldüğünü ve bu sayede 600 mahkemenin 10 yılda yapacağı işin arabulucular tarafından halledildiğini belirtti. Yılmaz Tunç, arabuluculuk sistemini daha da genişletmeyi planladıklarını, bu kapsamda kiracı ve ev sahipleri arasındaki uyuşmazlıkların da ele alındığını ifade etti.

Arabuluculuğun Tarihçesi: İhtiyari'den Zorunlu'ya

Arabuluculuk uygulamasının 2013 yılında başladığına dikkat çeken Tunç, ilk etapta ihtiyari bir uygulama olarak devam ettiğini, fakat 2018 yılından itibaren iş hukuku, tüketici mahkemeleri ve ticari davalarda zorunlu arabuluculuğun sisteme girdiğini belirtti. Bu süreç içinde 4 milyon 667 bin 454 dosya arabulucuya gitmiş ve 3 milyon 37 bin 865'i anlaşmayla sonuçlanmıştır.

Tunç: Toplumsal Barışa da Katkı Sağlıyor

Yılmaz Tunç, kiracı ve ev sahipleri arasındaki uyuşmazlıkların sadece hukuki değil, aynı zamanda toplumsal barışı da olumsuz etkilediğini vurguladı. Arabuluculuk sayesinde bu tür olumsuzlukların bir nebze olsun giderilebileceğine inandıklarını belirtti.

Ücretli öğretmen maaşları asgari ücretin altında kalacak Ücretli öğretmen maaşları asgari ücretin altında kalacak

İlk 10 Günde 8 Bin 664 Başvuru

Son olarak Bakan Tunç, son 10 gün içerisinde 8 bin 664 arabuluculuk başvurusu alındığını, bu başvuruların 7 bin 651'inin kira uyuşmazlıklarından kaynaklandığını açıkladı. Ortaklığın giderilmesi, kat mülkiyeti ve komşuluk hukuku gibi diğer uyuşmazlıklardan kaynaklı başvurular da dikkat çekiciydi.