Enflasyon kalıcı olarak düşecek

Bakan Şimşek, enflasyonun kalıcı olarak düşeceğini ve tüm aktörlerin sabırlı olması gerektiğini vurguladı. Enflasyonun geçici olarak yüksek seviyelerde seyrettiğini belirten Şimşek, "Bütün göstergeler kurda istikrara işaret ediyor. Enflasyon kalıcı olarak düşecek ama bütün aktörlerin sabırlı olması lazım" dedi.

Kira artış oranı düzenlemesi

Kiralarda %25 artış sınırı düzenlemesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, "Bu düzenlemeyi uzatmazsak temmuz ayında ortadan kalkacak. Şu anda böyle bir düzenleme yapmaya yönelik çalışmamız yok" ifadelerini kullandı.

Cari açık ve rezervler

Cari açık konusunda da bilgi veren Şimşek, "Cari açık giderek daralıyor. Mayıs ayı itibarıyla cari açık 25 milyar dolara inmiş olacak. Cari açığın milli gelire oranı yüzde 2,5'in altına inecek. Swap hariç net rezerv geçen hafta cuma itibarıyla 202'nin başından beri ilk kez artıya geçti. Eksi rezerv gündem olmaktan çıktı" dedi.

Enflasyonun yükselme sebepleri

Enflasyonun yükselme sebeplerine değinen Bakan Şimşek, "Geçen sene çok büyük bir deprem yaşadık. Depremin enflasyona iki etkisi var. Bütçe açığını muazzam bir şekilde artırdı. İkincisi çok büyük olduğu için bazı büyükşehirlere nüfus kayışı oldu. O da kiraları artırdı. Ayrıca kur serbest bırakmak zorunda kaldık, bu da ciddi şekilde enflasyonist oldu" şeklinde konuştu.

YKS Tercih Robotu 2024 | YÖK Atlas Tercih Robotu ile Tercih Nasıl Yapılır? 2024 YKS Kaç Kişi Girdi? YKS Tercih Robotu 2024 | YÖK Atlas Tercih Robotu ile Tercih Nasıl Yapılır? 2024 YKS Kaç Kişi Girdi?

Vergide adalet ve etkinlik

Bakan Şimşek, vergi adaleti ve etkinliğinin sağlanması için çalışmaların son aşamaya geldiğini belirterek, "Özellikle vergide adalet ve etkinliği sağlayacak bir reform için çalışmamızda son aşamaya geldik. Haziran ayına yetişir mi bilmiyorum" dedi.

Otomotiv ve gayrimenkul fiyatları

Otomotiv ve gayrimenkul sektörlerindeki fiyatlarla ilgili de açıklamalarda bulunan Şimşek, "Otomotiv ve gayrimenkulde fiyatlar düşüyor, enflasyondaki düşüş hissediliyor" ifadelerini kullandı.