Güncel

Kirada Yeni 'Talep Dalgası' Geliyor

Düğünler, memur atamaları ve üniversite sonuçlarının açıklanmasıyla başlayacak ev aramaları, kiralık konut piyasasında yeni bir talep dalgası yaratacak. Yaklaşık 600 bin yeni talebin, kira fiyatlarını %10-30 oranında artırması bekleniyor.

Abone Ol

Düğünler, memur atamaları ve üniversite sonuçlarının açıklanmasıyla başlayacak ev aramaları, kiralık konut piyasasında yeni bir talep dalgası yaratacak. Yaklaşık 600 bin yeni talebin, kira fiyatlarını %10-30 oranında artırması bekleniyor.

Barınma İhtiyacı Artıyor

Düğünler, kamu tarafında öğretmen, doktor, güvenlik görevlisi gibi memur atamaları, kentsel dönüşüm taşınmaları ve üniversite sonuçlarının netleşmesiyle yeni ev arayışına başlayacak öğrenciler, emlak piyasasında yeni bir talep dalgası yaratacak. Bu dalganın, 600 bin ile 1 milyon arasında kiralık talebi artıracağı belirtiliyor. Emlak uzmanları, bu hareketlilikle birlikte piyasanın Ağustos ayından itibaren canlanacağını vurguladı.

Yeni Konut Arzı Eksikliği

Uzmanlar, son iki yılda kiralara %25 zam sınırı olması nedeniyle yeni konut arzının sağlanamadığını belirtiyor. Vergiler ve ikinci konut alımına getirilen sınırlar yatırımcıyı caydırdı. Bu da kiralık konut bulmanın zor olduğu bir döneme girildiğine işaret ediyor.

Ortalama 600 Bin Yeni Talep

Resmi rakamlar da konut talebindeki yıllık ihtiyacı ortaya koyuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de geçen yıl 565 bin 435 evlilik, 171 bin 881 boşanma, 35 bin yabancının konut talebi oldu. Üniversitelere geçen yıl 1.8 milyon kişi kayıt yaptırdı. Uzmanlara göre, yeni üniversitelilerin dörtte biri şehir değiştirerek yaklaşık 450 bin kişilik öğrenci talebi yaratacak.

Fiyatlar Yükselir

Sektör temsilcileri, yeni talep dalgasının kiralık fiyatlarını %10-30 artırabileceğini belirtti. Bu dönemde hem satılık hem de kiralık konut ihtiyacı artacak. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, kiralık piyasasında hareketli bir döneme girildiğini, mevcut kiraların üzerine talep dalgasının kiraları %20-30 artırma imkanı bulunduğunu söyledi.

Ağustos Ortasında Hareketlenme

Keller Williams Ekol (KW Ekol) Yönetici Ortağı Ahmet Kurşunlu, kiralık piyasasının 15 Ağustos'tan itibaren canlanacağını belirtti. Atamalar, üniversitelere kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin ev aramaya başlaması ve düğünlerle birlikte talep artışı bekleniyor.

Stok Düşük, Talep Yüksek

Vartur Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Varlı, büyük şehirlerde kiralık talebinin Ağustos ve Eylül aylarında artmasını beklediklerini söyledi. Kiralık konut talebinin yüksek olduğu, ilan sitelerinde 600 bin satılık, 150 bin kiralık ilanı bulunduğunu belirtti.

Reel Artış Beklenmiyor

Gayrimenkul Uzmanı Dr. Mustafa Koçak, emlak piyasasında Ağustos ve Eylül aylarında hareketlilik beklediklerini belirtti. Öğrencilerin barınma ihtiyacı ile birlikte Türkiye genelinde 500-600 bin yeni kiralık talebi oluşacağını öngördü. Ancak reel kira artışlarının olumlu bir yönde olmayacağını ifade etti.