Kira artış oranlarına getirilen yüzde 25 sınırı 1 Temmuz itibarıyla son buldu. Bundan böyle kira zamları TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre belirlenecek. Bu durum, ev sahiplerinin ve kiracıların kira artışlarını eski düzenlemelere göre yapmasını gerektiriyor.

Sınırsız kira artışı mümkün mü?

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kira düzenlemesinde yeni dönem 2 Temmuz itibarıyla başladı. Konutlarda kira artışı sınırlaması 11 Haziran 2022'de devreye girmişti, 1 Temmuz 2024 tarihi dahil olmak üzere bu sınırlama sona erdi" dedi. Ancak bu, ev sahiplerine sınırsız bir kira artışı yapma hakkı tanımıyor. Yeni kira bedelleri TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre belirlenecek.

Yüzde 65'in üzerinde zam yapılabilir mi?

Özelmacıklı, geçmiş iki yıllık süreçte yüzde 25 sınırlaması nedeniyle bazı kiracıların oturdukları dairelerin kirasının düşük kaldığını belirtti. Eski kiracılar ile yeni kiracılar arasındaki kira farkı büyük ölçüde açıldı. Bu farkın kısa sürede kapanması zor. 5 yılı geçen kira sözleşmeleri kira tespit davasına konu olabiliyor. Kiracılar ve ev sahipleri arasında yapılan anlaşmalarla, yüzde 25'in üzerinde artışlar yapılabiliyor. Ancak bu durum, taraflar arasında uzlaşma sağlanarak gerçekleşiyor.

İstanbul, Ankara ve İzmir'de kira fiyatları

İstanbul'da kentsel dönüşüm ve iç talep artışları nedeniyle kira fiyatlarında yüzde 50 oranında artış yaşandı. Ocak ayında metrekare başına kira fiyatı 170-180 TL aralığındayken, şimdi 210-220 TL aralığına yükseldi. 100 metrekarelik bir dairenin kirası 22 bin TL seviyelerinde. Ankara'da kira fiyatları enflasyonun üzerinde artış göstererek yüzde 70 seviyelerine ulaştı. Haziran ayında metrekare başına kira fiyatı 170 TL'ye yaklaştı. İzmir'de ise kira artış oranı yıllık yüzde 60 seviyelerinde kaldı. Metrekare başına kira fiyatı 200 TL seviyelerinde seyrediyor.

Kira düzenlemeleri

Esad'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme talebine yanıt: Her türlü girişime olumlu bakıyoruz Esad'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme talebine yanıt: Her türlü girişime olumlu bakıyoruz

Yüzde 25'lik sınırın kaldırılması, kira bedellerinin yeniden belirlenmesi konusunda yeni bir dönem başlattı. Ev sahipleri ve kiracılar arasında kira uyarlaması yapılabiliyor. Ülkemizde 200 bini aşkın kira davası olduğu belirtiliyor. Kiracılar ve ev sahipleri arasında anlaşmazlıkların çözümü için arabuluculuk veya dava yoluna gidilebiliyor.