Son dönemde yatırımcıların Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çekilmeleri ve birikimlerini dolar hesaplarına taşımaları, merkez bankası üzerinde artan döviz talebi ile sonuçlanıyor. Bloomberg'in aktardığı habere göre, yatırımcılar yüksek faiz sunan ancak enflasyonun altında kalan KKM hesaplarından çıkarak paralarını dolar cinsinden değerlendirmeye çalışıyorlar.

Geçtiğimiz hafta KKM hesaplarından yaklaşık 5 milyar dolarlık çekim yaşandı. Bu hesaplar, yatırımcılara yüksek faiz avantajı sunsa da enflasyonun altında kalması nedeniyle tercih edilmekte zorlanıyor.

Çekilen paraların büyük bir kısmının, başlangıçta dolar cinsinden olan ve geçtiğimiz hafta normal dolar hesaplarına dönen yatırımcılardan geldiği belirtiliyor. KKM programında kalan miktarın ise Cuma günü açıklanacak resmi verilerle net olarak görülebilecek.

Bu dönemde yaşanan çıkışların ticari kredilere dayalı olarak daha yüksek döviz talebine işaret ettiği ve merkez bankasının kendi rezervlerini kullanarak bunu karşıladığı belirtiliyor. Öte yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) net rezervlerindeki değişimin sınırlı kalsa da olumsuz etkilenebileceği ifade ediliyor.

Borsa İstanbul’da yeni rekor: BIST 100 endeksi tüm zamanların zirvesini gördü Borsa İstanbul’da yeni rekor: BIST 100 endeksi tüm zamanların zirvesini gördü

Kur Korumalı Mevduat (KKM) aracı başlangıçta lira için bir koruma sağlayıcı olarak görülse de, son zamanlarda yaşanan büyük çıkışlar nedeniyle maliyetli bir araç haline geldi. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ve Hazine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu durumun para politikasının normalleşmesini zorlaştırdığını açıkladı.