Konut satışlarında hareketlilik artıyor

Temmuz ayında konut satışlarında önemli bir artış yaşandı. Türkiye genelinde satışlar, bir önceki yıla göre %16 oranında artarak 127 bin 88 adete ulaştı. Aynı dönemde konut fiyatlarındaki reel bazlı düşüş, kira fiyatlarının gerisine düştü. Kira fiyatları düşüş eğilimi gösterse de, konut fiyatlarındaki düşüş daha belirgin oldu. Bu durum, konutların kira getirisiyle yatırımın geri dönüş süresini, yani amortisman sürelerini kısalttı.

Kira amortisman süreleri 13 yıla düştü

Haziran ve temmuz aylarında Türkiye genelinde kira amortisman süreleri 13 yıla kadar geriledi. Bu, son 3 yılın en düşük amortisman süresi olarak kaydedildi. Konut fiyatlarındaki düşüşle birlikte kira gelirlerinin de azalması, yatırımcıların dikkatini çekiyor. Bu durum, yatırım amaçlı konut alımında karar vermeyi zorlaştırıyor.

Satış fiyatları kiraların yarısı kadar arttı

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı'ya göre, kira fiyatlarındaki artış amortisman sürelerini düşürdü. Kira fiyatlarının, konut fiyatlarının neredeyse iki katı hızda artması, bu süreci hızlandırdı. Özelmacıklı, "Son dönemde konut fiyatları yerinde kalırken, kira fiyatları neredeyse yarı yarıya arttı. Bu durum, gayrimenkulde amortisman sürelerini düşürdü." dedi.

Ofis ve dükkanlarda da benzer düşüşler gözlemleniyor

Kira amortisman sürelerinin sadece konutlarda değil, ticari gayrimenkullerde de düştüğü belirtiliyor. Ofis ve dükkan türündeki gayrimenkullerde de amortisman süreleri ciddi şekilde azaldı. Bu, ticari gayrimenkullerde de yatırımcılar için fırsatların artmasına yol açtı.

İstanbul’da kira fiyatları dikkat çekiyor

Birçok ilde kira fiyatları, satış fiyatlarının çok üzerinde artış gösterdi. Özellikle İstanbul'da konut fiyatları ortalama %25 artarken, kira fiyatlarındaki artış %50 seviyelerine ulaştı. Bu durum, İstanbul'un kira getirisinin, konut fiyatlarındaki artışa göre daha yüksek olması nedeniyle yatırımcıların ilgisini çekiyor.

Gayrimenkul satışlarında rekor

Temmuz ayında başlayan olumlu hava, ağustos ayında da devam etti. Ağustos ayında tüm gayrimenkul türlerinde yaklaşık 280 bin satış gerçekleşti ve bu, yılın en yüksek rakamı olarak kaydedildi. Satışlardaki bu artış, yatırımcıların piyasaya olan ilgisinin arttığını gösteriyor.

Konutlar maliyetin altında satılıyor

Konut piyasasında, maliyetin altında fiyatlamalar dikkat çekiyor. Yapı ruhsatı verilen bina sayılarının azalması ve inşaat maliyetlerinin artması, yeni konut teslimlerinin düşmesine neden oluyor. Merkez Bankası’nın Konut Fiyat Endeksi'ne göre, konut fiyatlarında reel bazda %14,3 oranında bir düşüş yaşandı. Bu durum, bazı konutların maliyetlerinin altında, hatta arsa payından daha düşük değerlerle satıldığını gösteriyor.

Okullarda uyum haftası başladı: Öğrencilerin ilk zil heyecanı Okullarda uyum haftası başladı: Öğrencilerin ilk zil heyecanı

Ticari gayrimenkulde de fırsatlar var

Ticari gayrimenkulde de benzer fırsatlar görülüyor. Özellikle İstanbul’da amortisman süresi, iki yıl önce 25 yıl iken şimdi 17 yıla düştü. Ankara’da bu süre 22 yıldan 15-16 yıla, İzmir’de ise 25 yıldan 16 yıla kadar geriledi. 

En makul yatırım şehri Ankara

Kira amortisman süreleri açısından Ankara, yatırım için şu an en avantajlı şehirlerden biri olarak öne çıkıyor. Kiralar son bir yılda %60’ın üzerinde artarken, satılık fiyatları %25 seviyelerinde kaldı. Ortalama satılık metrekare fiyatları 23 bin TL civarında olan Ankara’da, kira fiyatları metrekarede 160 TL olarak kabul edildiğinde, amortisman süreleri yaklaşık 12-13 yıla kadar düşüyor.

Kira artışlarının düşük kaldığı iller

Son bir yılda kira artışının en sınırlı kaldığı yerler arasında %25 ile Muğla ve Antalya, %40 seviyeleriyle Mersin yer alıyor. İstanbul gibi bazı illerde de kira artışları diğer illere kıyasla daha düşük seviyelerde kaldı. Antalya’da Rusya-Ukrayna savaşının etkisi ve yüksek fiyatlar, piyasada normalleşmeye yol açtı.