Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk lirası ve altın mevduat ile katılım hesaplarının dönüşümünü desteklemek amacıyla yeni bir tebliğ yayımladı. 2 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan bu tebliğ, yurt içindeki gerçek ve tüzel kişilerin döviz ve altın hesaplarının Türk lirasına dönüştürülmesine yönelik önemli düzenlemeleri içeriyor.

Döviz Hesaplarının TL'ye Dönüşümü

Tebliğe göre, 31 Ağustos 2024 itibarıyla bankalarda bulunan ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım fonu hesapları, hesap sahiplerinin talebi doğrultusunda dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilebilecek. Bu düzenleme, yurt içi gerçek ve tüzel kişilerin döviz hesaplarının Türk lirasına dönüşümünü teşvik etmeyi amaçlıyor.

İstanbul'un ağustos enflasyonu belli oldu İstanbul'un ağustos enflasyonu belli oldu

Altın Hesaplarının TL'ye Dönüşümü

Altın hesaplarının Türk lirasına dönüşümüne ilişkin düzenlemeler ise farklı tarihlerle sınırlı durumda. Yurt içi gerçek kişiler için 31 Ağustos 2024 itibarıyla bankalarda mevcut olan altın hesapları, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilebilecek. Yurt içi tüzel kişiler için ise bu tarih, 31 Aralık 2021 olarak belirlenmiş durumda. Bu tarihlerde mevcut olan altın hesapları, aynı şekilde TL'ye dönüştürülebilecek.

Bu yeni düzenlemeyle birlikte, döviz ve altın hesap sahiplerine Türk lirası hesaplarına geçiş yapmaları için yeni bir fırsat sunuluyor. Dönüşüm talepleri doğrultusunda yapılacak işlemler, belirlenen dönüşüm kuru ve fiyatları üzerinden gerçekleştirilecek.