TÜİK, nisan ayı konut satış verilerini duyurdu. Analzilerde satış rakamlarındaki düşüş gözlerden kaçmadı. Bu anlamda nisan ayı verilerine göre 3 yıl sonra ilk defa konut 80 bin satışı geçemedi. Konut piyasasındaki satşlar Türkiye genelinde nisanda bir önceki seneye kıyasla yüzde 11.8 oranında düşüşle 75 bin 569 olarak değerlendirildi.


Bu verilerde en önemli unsurun ise yabancılara yapılan satışlar olduğu belirtildi. Bu veriler ışığın satışlar son 4 yılın gerisinde kaldı. Nisan ayında gerçekleşen satışlar geçtiğimiz seneye kıyasla 50,3 düşerek bin 272 olduğu tespit edildi.

Ayrıca paylaşılan değerlendirmelere göre nisan ayında geçerli olan son 10 aylık zaman diliminde konut fiyatları enflasyonun gerisinde bir zam gelmişti. Öyleyse konut satışları için yeni seyir ne olacak, fiyatlar yüklişe geçer mi?


 

Konuyla ilgili detaylarıGayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, açıkladı. Özelmacıklı konuşmasında şu açıklamalarda bulundu: “Konut satışlarında düşüş devam ediyor. Bu yılın ilk 4 ayını geçen yıla kıyasladığımızda konut satışlarında düşüş oranı yüzde 3.7 olarak gerçekleşti. Toplamda ilk 4 ayda konut satışı 355 bin 173 seviyesinde oldu.


KONUT PİYASASINI ETKİLEYEN 4 MADDE!

Konut tarafında daralan bir piyasa söz konusu. Bankalarda yüksek kredi oranları bunda başı çekiyor. Yüzde 3’ün üzerinde olan kredi faiz oranları nedeniyle vatandaşın krediye erişimi kısıtlı.

Bakan Şimşek: Yeni Vergi Paketi Dar Gelirli Vatandaşı Kapsamıyor Bakan Şimşek: Yeni Vergi Paketi Dar Gelirli Vatandaşı Kapsamıyor

İkincisi bankalar dışındaki kısıtlama hükümetin kararlarından geliyor. Gerek ikinci eve yönelik kredi kısıtlamaları, gerekse enerji sınıfına göre daha az kredi oranları kullanılması daralmayı etkiliyor.

Üçüncüsü mevduat faizi. Bankaların verdiği oranlar yüksek, kısa dönemde de düşüş göstermesi beklenmiyor. Bu TL’yi güçlendirirken, vatandaşın gayrimenkul, araç gibi bazı taşınmazlardan çıkarak yatırımlarını para piyasalarında değerlendirmesine neden oluyor.

Dördüncü neden ise yabancılara satışta önemli bir düşüş var. İlk 4 aya baktığımızda geçen yıla göre yüzde 48.4 oranında azalma oldu. Yabancıya satışın azalması piyasa içerisinde satışları olumsuz etkileyen bir husustur.


'YÜZDE 57 ORANINDA DÜŞÜŞ VAR'

İpotekli satışlarda ocak nisan döneminde geçen yıla göre yüzde 57 düşüş var. Nisan ayı için 100 konuttan sadece 9.4’ü ipotekli olarak satılabilmiş. Neredeyse yüzde 10’luk bir oran diyebiliriz. Geçen ay bu yüzde 12’ydi. Daha önceki aylarda ise yüzde 8’lere düşmüştü.

KİRALARDA SON DURUM NEDİR*

Gayrimenkulde kiralara getirilen sınırlama, hukuki davaların uzun sürmesi, kira fiyatlarındaki artışın sınırlandırılması gibi unsurlar da konut tarafında gayrimenkulünü kiraya vermek isteyen kişiler için bir engel durumu teşkil ediyor diyebiliriz.

'MEVDUAT FAİZLERİ EN ÖNEMLİ UNSUR'

Gayrimenkul son dönemde hızlı primlenmişti. Altına göre iki katı daha fazla kazandırdığı dönemler de oldu. Şu anda fiyatlarda bir düzeltme söz konusu diyebiliriz. Piyasa şu anda durağan bir dönemde. Fiyatlardaki düşüş açısından en büyük etken vatandaş açısından krediye erişilememektir. Şu anda Türkiye’de ortalama bir dairenin 3 milyon TL olduğunu varsayarsanız bunu konut almak yerine mevduata yatırdığınız zaman kazanç çok daha fazla olabiliyor. Siz 3 milyon TL’lik daireyi 15 bin TL kredi mi vermek istersiniz, yoksa 150 bin TL faiz geliri mi elde etmek istersiniz? Mevduat faizleri burada en önemli unsur.

FİYATLAR YÜKSELİŞE GEÇER Mİ?

Önümüzdeki süreçte reel bazlı düşüşleri göreceğiz. İlanlardaki fiyatlar hemen aşağı inecek diye bir şey söylemek mümkün değil. 5 milyonluk bir daire 4 milyona düşecek diye bir beklenti söz konusu değil. Arsa ve inşaat maliyetleri artmaya devam ediyor. O nedenle enflasyonda henüz zirveyi görmediğimizi düşündüğümüzde reel bazlı düşüşleri görmeye devam edeceğiz.

İŞTE İLLERE GÖRE KİRA FİYATLARI

Kiralık konutta fiyat artışı devam ediyor. Hatta bu fiyat artışı doğu illerimizde çok daha fazla. Doğu illerindeki kira fiyatları batıya göre biraz daha geç geliyor. Geçen yıla göre kira fiyatlarının en çok arttığı Gümüşhane, Artvin, Ağrı, Bitlis, Siirt gibi illerde yüzde 200’ün üzerinde artışlar yaşandı.

Sezonluk kiralamaların yapıldığı Muğla gibi illerde bazı düşüşler var. Antalya, Mersin ve İstanbul gibi illerde kira artışları nispeten düşük kaldı. Diğer illerin birçoğunda kiralarda önemli artışlar yaşandı. Birçok yerde enflasyonun üzerinde artışlar yaşandı.” şeklinde değerlendirdi.