Konut satışlarının artışı, fırsatları değerlendiren yatırımcıları harekete geçirdi. Konutder Başkanı Ramadan Kumova, TÜİK tarafından açıklanan Eylül 2024 Konut Satış İstatistikleri ile birlikte TCMB’nin duyurduğu Konut Fiyat Endeksi verilerini ele aldı. Yapılan değerlendirmelerde, yatırımcıların gördüğü fırsatların konut satışlarını son 21 ayın en yüksek seviyesine çıkardığı ifade edildi.

Eylül 2024 konut satış verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları 140.919 adete ulaştı. Bu, son 21 ay içinde kaydedilen en yüksek rakam. Ağustos ayına göre satışlarda %5, geçen yılın Eylül ayına kıyasla ise %37,3 artış görüldü. İstanbul'da ise, bir önceki aya göre %9,5, geçen yılın aynı ayına göre ise %39,8 oranında artış yaşandı.

MEB'de İl Müdürü Ataması Yapıldı MEB'de İl Müdürü Ataması Yapıldı

İpotekli satışlar da artmaya devam ediyor; Eylül ayında bu rakam, yıl ortalamasının %54 üzerinde, yani 15.825 olarak kaydedildi. İstanbul'da ipotekli satışlar önceki aya göre %18,9 oranında bir artış gösterdi.

Kumova, kredili satışların artışını, bankaların daha olumlu bir yaklaşım sergilemesine bağlayarak, yüksek faiz ortamına rağmen bu hızlı artışın sürdürülebilir olması için faiz oranlarının düşmesi gerektiğini belirtti.

Birinci el konut satışlarında ipotek kullanımında geçen yılın Eylül ayına göre Türkiye genelinde %87, İstanbul’da ise %157,8 artış gözlemlendi. Bu artışın, konut üreticileri için olumlu bir etki yaratacağı düşünülüyor.

Yabancılara yapılan konut satışları ise iki yıldır süren düşüş eğiliminde Eylül ayında da devam etti. Geçen yılın Eylül ayına göre Türkiye genelinde %31, İstanbul'da ise %19,9 azalma yaşandı.

TCMB’nin Eylül ayı konut fiyat endeksi verilerine göre, aylık artış oranı %1,0 ile son aylardaki en düşük seviyede gerçekleşti. Yıllık artış oranı nominal olarak %27,4 iken, reel olarak ise %14,7 oranında azalış gösterdi. İstanbul'da yıllık artış %23,4, Ankara'da %30,4, İzmir'de ise %23,1 seviyesinde oldu.

Son üç ayda hızla artan konut satışları ile fiyatların enflasyonun altında kalması, insanların konutta ciddi bir alım fırsatı gördüğünü ve tasarruflarını konut yatırımlarına yönlendirdiğini gösteriyor.