Hem ev sahiplerini hem de kiracıları yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Avrupa'da uzun süredir uygulanan "Home Inspection" sistemi Türkiye'de de hayata geçiyor. Bu sistem kapsamında, araç muayenesi gibi konutlara da düzenli teknik muayene yapılacak ve bunun için belirli bir ücret ödenecek.

Konutlar Teknik Muayeneden Geçecek

Yakın zamanda uygulanmaya başlanacak bu sistemde, teknik müşavirlik hizmeti sunan şirketler, konutların teknik kontrollerini gerçekleştirecek. Bu kontroller kapsamında tesisat, çatı, yalıtım gibi önemli unsurlar detaylı şekilde incelenerek raporlanacak.

Ev Sahipleri ve Kiracılar İçin Avantajlar

Hazırlanan rapor, hem ev sahiplerinin evlerine zarar verildiğini savunma imkanı sağlayacak hem de kiracıların tuttukları evin durumunu öğrenmelerini ve varsa sorunları pazarlık konusu yapmalarını mümkün kılacak. Bu muayene raporu hukuki belge olarak kabul edilecek.

Masraflar Önceden Belirlenecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tüm binaların deprem hazırlığı kapsamında düzenli muayeneye tabi tutulması için çalışmalar yürütürken, teknik müşavirlik firmaları da konut muayenesi için benzer bir sistem kurmak için hazırlıklarını sürdürüyor.

Kiracı olmanın şartları değişti! Zam sınırı kalkınca.... Kiracı olmanın şartları değişti! Zam sınırı kalkınca....

Deprem Muayenesinden Farklı Bir Uygulama

Home Inspection sistemi, ekspertiz ya da deprem sağlamlık raporundan farklı bir uygulama olacak. Yetkili firmalar, konuttaki tesisat, yalıtım, çatı, su giderleri, yer döşemesi gibi unsurları ayrı ayrı inceleyerek raporlayacak. Bu sayede ev sahipleri ve kiracılar, konutlarında daha sonra çıkabilecek masrafları önceden öğrenebilecekler.

Yeni sistem, konutların güvenliğini ve yaşanabilirliğini artırırken, olası sorunların önceden tespit edilmesine olanak tanıyacak. Bu uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte, konut piyasasında daha şeffaf ve güvenli bir dönem başlamış olacak.