Prof. Dr. Alper Şener, Dünya Sağlık Örgütü'nün yakından takip ettiği Pirola varyantının (BA.2.86) bilim dünyasında "süper varyant" olarak nitelendirildiğini vurguladı. Şener, aşıyla oluşturulan antikorların bu varyantı etkisiz kılamayabileceğini belirtti. "Pirola varyantının baskın bir varyant olma ihtimali ve aşıya karşı dayanıklı olabileceği çok yüksek" diye konuştu.

Siz de belirtileri yaşıyorsanız test olun

Şener, Pirola varyantı için ölüm veya hasta yatış oranlarının arttığına dair somut bir verinin olmadığını fakat vatandaşların uyanık olmaları gerektiğini söyledi. Şener, "Herhangi bir sağlık kuruluşuna gidip mutlaka PCR testi yaptırmalısınız" dedi ve şunları ekledi:

Emlak vergisi muafiyetinde detaylar belli oldu! İşte yeni düzenlemede detaylar... Emlak vergisi muafiyetinde detaylar belli oldu! İşte yeni düzenlemede detaylar...

"Ateş, eklem ağrısı, kas ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, tat ve koku kaybı, ishal ve halsizlik gibi semptomlar varsa, test olmak çok önemli. Test sonucu pozitifse, en azından tedavi sürecini planlayabiliriz."

Aşılama stratejileri değişebilir

Alper Şener, yakın gelecekte varyantlara özel aşılama kampanyalarının veya aşı takviminde değişikliklerin gündeme gelebileceğini de dile getirdi. Şener, "Kişi son 6 ayda Kovid-19 geçirdiyse, sonbahar ve kış aylarında aşı olmasına gerek olmayabilir" dedi ve devam etti:

"Bu süreçte herhangi bir hastanın aşıya ihtiyaç duyup duymadığını anlamak için son 6 ayda Kovid-19 enfeksiyonu geçirip geçirmediğini kontrol ediyoruz. Eğer kişi test olmamışsa, gereksiz aşılamalar sonucu bağışıklığın yeniden tetiklenmesi gibi durumlarla karşılaşabiliriz."