Kredi kartı borçlarında tehlike çanları çalıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, Türkiye’de kredi kartı borçları 6 Eylül itibarıyla 1.6 trilyon TL'ye yükseldi. Son bir yıl içinde kart borçları hızla artarken, batık kredi kartı borçları üç katına çıkarak 42.6 milyar TL’ye ulaştı.

BDDK'nın verilerine göre, bireysel kredi kartı borçları haftalık yüzde 0.1 artarak 1.58 trilyon TL'ye ulaştı. Bu borcun 550.6 milyar TL’si taksitli, 1.36 trilyon TL’si ise taksitsiz borçlardan oluşuyor.

Bireysel Kredilerde Yüzde 100 Artış

Bireysel kredilerde de ciddi bir artış gözlemlendi. Yıllık artış oranı yüzde 100'ü bulurken, bankacılık sektöründe takipteki alacaklar, önceki haftaya göre 4.3 milyar TL artarak 257.2 milyar TL'ye çıktı. Takipteki alacakların 42.6 milyar TL'sini bireysel kredi kartları oluşturuyor. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 11.6 milyar TL seviyesindeydi.

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre, vatandaşın kredi kartı borçlarındaki takip tutarı son bir yılda 31 milyar TL artarak yüzde 267 oranında yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre ise, banka ve kredi kartı harcama tutarı geçen hafta yüzde 0.6 artarak 324.4 milyar TL’ye çıktı.

Harcamalarda Rekor Seviyeler

Uzman İsim Türkiye’nin Kira Krizini Nasıl Çözüleceğini Açıkladı Uzman İsim Türkiye’nin Kira Krizini Nasıl Çözüleceğini Açıkladı

2 Ağustos'ta kartlı harcamalar 335.8 milyar TL ile rekor seviyeye ulaşmıştı. Bu tutarın 53.9 milyar TL’si market ve alışveriş merkezi harcamalarına, 21.8 milyar TL’si ise gıda harcamalarına gitti.

Elektronik ve Akaryakıt Harcamalarında Düşüş

6 Eylül haftasında en büyük haftalık harcama artışları eğitim, kırtasiye, hizmet sektörü ve yapı malzemeleri gruplarında görüldü. Elektronik ve akaryakıt harcamaları ise aynı dönemde düşüş gösterdi.