Piyasalar ve kripto paralar yeni haftada yatırımcısının bir hayli tedirgin etti. Bitcoin, 58 bin dolarlardan 49 bin dolar seviyelerine kadar gelirken, Ethereum, 2 bin 111 dolara dayandı. Bitcoin’de günlük düşüş yüzde 15 olarak açıklanırken, Ethereum’da ise yüzde 20’yi geçti.

Pazartesi gününde itibaren ise piyasalar ivmesini yukarı kaydırmaya başladı. Bitcoin dibe çöküşünü yükseltmeyi hedefledi. . 

DÜŞÜŞÜN NEDEN BELLİ OLDU!

Konu hakkında detaylara yer veren CoinTR Ceo’su Ali Eşelioğlu, açıklamalarda bulundu. Eşelioğlu ifadesinde şunlara yer verdi: “Pazartesi günü piyasalardaki türbülansın arkasında birçok faktör vardı. İlk olarak Orta Doğu'daki jeopolitik gerginlikler ve Amerika'dan gelen olumsuz istihdam verileri piyasalarda resesyon korkularını artırdı. Bu durum yatırımcılar arasında belirsizlik algısı oluşturdu ve endişeyi tetikledi.
Buna ek olarak Japonya'nın faiz oranlarını artırmasıyla Japon piyasalarında oluşan satış baskısı da kripto paraların düşüşünde etkili oldu. Uzmanlar, resesyondan kaçınmak için Fed'in Eylül ayından önce faizleri düşürmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak, bu durum yatırımcılar arasında karmaşık tepkilere neden olabilir.

'MORALLERİ DAHA DA BOZACAKTIR'

Fed'in faizleri erken indirmesi de panik algısına neden olabilir. Ayrıca, Fed'in faiz indirmemesi ve devamında ekonomik verilerde olası kötüleşme moralleri daha da bozacaktır. Resesyon korkusunun arttığı durumlarda yatırımcılar genellikle ilk olarak yüksek riskli varlıklarda özellikle kripto paralarda satışa geçer. Geçtiğimiz hafta cuma günü başlayan düşüş, İran ve İsrail arasındaki gerginliğin artmasıyla da hızlandı. Bu gelişmelerin üzerine pazar günü Asya piyasalarından gelen satışlarla birlikte Bitcoin 49.000 dolar seviyesine kadar geriledi.

‘BİTCOİN HIZLI TOPARLANMA GÖSTERDİ’

Bitcoin, kısa süreli de olsa 50.000 dolar seviyesinin altını gördü. Bu kritik bir eşik olarak değerlendiriliyor. Kripto para piyasaları bu tür seviyelerde hızlı ve güçlü tepkiler verebiliyor. Bu pazartesi de benzer bir durum yaşandı, birçok yatırımcı bu düşüşü bir alım fırsatı olarak değerlendirdi ve Bitcoin hızlı bir toparlanma gösterdi. Ayrıca, ABD'nin Ağustos ayında 8,5 milyar dolar, Eylül ayında 31,5 milyar dolar ve Ekim ayında 10 milyar dolar olmak üzere toplamda 50 milyar dolarlık tahvil arzını yönetmeyi ve likiditeyi artırmayı amaçlayan bir Hazine geri alım programı başlatacağı haberi de büyük bir etki yarattı.


'YÜKSELİŞ İÇİN HENÜZ ERKEN'

Bitcoin'in ilk olarak 58.800 dolar seviyesinin üzerine çıkması ve bu seviyede kalıcılık sağlaması gerekiyor. Ancak, bu seviyenin şu ana kadar aşılmaması ve jeopolitik ile ekonomik gelişmelerin belirsizliği nedeniyle yükselişin kalıcı olup olmadığını söylemek için henüz erken. Toparlanmanın nedenine gelince, ABD'nin Hazine geri alım programı ve piyasalardaki genel likidite artışı önemli faktörlerdir. Bu gelişmeler, yatırımcı güvenini bir miktar artırmış ve piyasaların toparlanmasına katkı sağlamıştır. Ancak, bu toparlanmanın sürdürülebilir olup olmayacağı, önümüzdeki dönemdeki ekonomik veriler ve jeopolitik gelişmelere bağlı olacaktır.


HANGİ KRİPTO PARALARDA DÜŞÜŞ FAZLA OLDU?

Genel olarak altcoinler Bitcoin'e benzer oranda düşüşler sergiledi. Ancak, en hızlı toparlananlar Meme coinler oldu. Bu coinlerde arzın tamamının piyasada olması ve dolayısıyla satış baskısının olmaması toparlanmayı hızlandırdı. Buna karşın en çok değer kaybedenler ise modüler yapıya sahip ve güçlü bir topluluğu olmayan kripto paralar oldu. Community (topluluk) desteği zayıf olan kripto paralar diğerlerine göre daha fazla değer kaybı yaşadı.

Memurlara her ay maaşa ek ikramiye! İşte tutarı ve yatacağı tarih Memurlara her ay maaşa ek ikramiye! İşte tutarı ve yatacağı tarih

Ethereum ve Bitcoin yüksek hacmi olması nedeniyle en yüksek tasfiyelerin görüldüğü kripto paralardır.

'YATIRIMCILARIN DİKKATLİ OLMALARI ŞARTTIR'

Kaldıraçlı işlemler yüksek risk içeren yatırım araçlarıdır. Özellikle düşük hacimli kripto paralarda bu risk daha da artar. Kripto para piyasası gibi yüksek volatiliteye sahip ve diğer yatırım ürünlerine göre daha sığ olan piyasalarda kaldıraçlı işlemler çok daha tehlikelidir. Bu nedenle yatırımcıların düşük hacimli kripto paralarda kaldıraçlı işlem yapmamaları önemlidir. Ancak, Bitcoin ve Ethereum gibi yüksek hacimli kripto paralarda stop-loss kullanarak yatırımlarını değerlendirebilirler. Stop-loss kullanmak, olası kayıpları sınırlamak ve riskleri yönetmek açısından kritik öneme sahiptir. Kaldıraçlı işlemler, büyük getiri potansiyeli sunsa da aynı oranda çok büyük kayıplara da neden olabilir. Bu nedenle, risk yönetimi stratejilerini uygulamak ve dikkatli olmak şarttır.


BITCOIN VE ETHEREUM İÇİN BEKLENEN SEVİYELER

Kripto para piyasası yıl sonu için oldukça umutlu görünüyor. Tahminlerde Bitcoin için 120-150.000 dolar seviyeleri, Ethereum'da 6.500-7.000 dolar seviyelerinin telaffuz edildiği görülüyor. Bu beklentiler birkaç önemli faktöre dayanmaktadır. Öncelikle kripto yanlısı ABD Başkan Adayı Trump'ın ABD'deki seçimleri kazanma olasılığını yüksek gören bir kesim var. Ayrıca, resesyona girmemek için Fed'in tekrar parasal genişlemeye geçme ihtimali bulunuyor. Bunun yanı sıra ABD ve Çin hükümetlerinin rezervlerine Bitcoin ekleme ihtimali de mevcut. Bu gelişmeler, kripto paralara olan ilgiyi artırabilir ve fiyatları yüksek seviyelere taşıyabilir. Ancak, bazı olumsuz senaryolar da göz önünde bulundurulmalıdır. Orta Doğu'daki gerginliğin artması ve savaşa dönüşmesi, ABD'nin resesyona girmesi veya küresel satış dalgaları yaşanması durumunda kripto paralar en riskli varlıklar olarak görüldüğünden büyük bir satış baskısıyla karşılaşabilir. Bu nedenle yatırımcıların hem olumlu hem de olumsuz senaryoları dikkate alarak temkinli hareket etmeleri önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.