Tahliye operasyonu iki aşamalı olarak gerçekleştirildi

İsrail saldırılarının sürdüğü Lübnan'da yaşayan Türk vatandaşlarının güvenli tahliyesi için iki aşamalı bir operasyon planlandı. İlk olarak, Mersin’den yola çıkan TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar isimli gemiler, Beyrut Limanı'na 300 ton insani yardım malzemesi ulaştırdı. Gıda, ilaç, çadır ve battaniyeden oluşan yardım malzemeleri ihtiyaç sahiplerine teslim edildikten sonra tahliyenin ikinci aşamasına geçildi. Limanda bekleyen Türk vatandaşları, pasaport kontrollerinin ardından gemilere alındı.Lübnandan Tahliye

Gemi

Bakan Fidan: "Gemiler Mersin'e doğru yola çıktı"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, gemilerin Lübnan’daki tahliye işlemlerini tamamlayarak Mersin'e doğru hareket ettiğini duyurdu. Fidan, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda, Lübnan’daki vatandaşlarımızı güvenli şekilde tahliye eden ve kardeş Lübnan halkına insani yardım ulaştıran gemilerimiz Beyrut’tan ayrılarak Mersin’e doğru yola çıktı" dedi. Ayrıca, Türkiye’nin bölgedeki insani krize karşı yardım elini uzatmaya ve vatandaşlarının güvenliği için her türlü önlemi almaya devam edeceğini belirtti.

Gemi Sat Komandosu

Tahliyeye SAT komandoları ve askeri gemiler eşlik etti

Tahliye operasyonu sırasında SAT komandoları ve Deniz Kuvvetleri'ne ait iki fırkateyn ve iki karakol gemisi, güvenlik için görev aldı. Türk vatandaşlarının yanı sıra, Türk makamlarından yardım talebinde bulunan diğer ülke vatandaşlarının da bu gemilerle tahliye edildiği bildirildi. Tahliye edilenler arasında yaşlılar, engelliler, bebekler ve çocuklar da yer aldı. Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy ve Lübnan Tahliye Görevi Grup Komutanı Tümamiral Nihat Baran, gemilere alınan vatandaşları karşılayarak durumu yerinde inceledi.

Lübnan

Türkiye, 2006'da da tahliye gerçekleştirmişti

MEB'den öğretmenin müdüre silah çekmesine soruşturma MEB'den öğretmenin müdüre silah çekmesine soruşturma

Türkiye, daha önce 2006 yılında da benzer bir tahliye operasyonu gerçekleştirmişti. İsrail-Lübnan Savaşı sırasında Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın koordinasyonuyla TCG İskenderun gemisi, 1100'den fazla Türk vatandaşını güvenli bir şekilde Türkiye'ye getirmişti. 2006'daki tahliye operasyonunda TCG İskenderun’a Gelibolu ve Bartın gemileri refakat etmişti.