Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, maymun çiçeği virüsünün Türkiye için bir tehdit oluşturmadığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Afrika Birliği, Afrika kıtasında hızla yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle halk sağlığı için acil durum ilan etti. Ancak Prof. Dr. Özkaya, bu virüsün Türkiye'de salgına yol açma riskinin düşük olduğunu ifade etti.

Saglik Bakanligindan Maymun Cicegi Aciklamasi

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşıyor?

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Yeni Genelge: Boş Dersler Artık Belirli Öğretmenler Tarafından Doldurulacak Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Yeni Genelge: Boş Dersler Artık Belirli Öğretmenler Tarafından Doldurulacak

Prof. Dr. Özkaya, maymun çiçeği virüsünün genellikle kemirgen hayvanlar, özellikle fare ve sincaplar tarafından taşındığını, hayvandan insana ısırma, tırmalama ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla bulaşabildiğini açıkladı. İnsandan insana bulaşma ise vücut sıvıları ve cilt lezyonlarına temas yoluyla gerçekleşiyor. Ayrıca, hastalığa maruz kalan kişisel eşyalara dokunmak veya uzun süreli yüz yüze temas sırasında solunum damlacıklarıyla bulaşma da mümkün.

Türkiye İçin Tehdit Oluşturuyor mu?

Özkaya, Afrika'daki vakaların çoğunun cinsel temas yoluyla yayıldığını ve özellikle erkeklerle cinsel birliktelik yaşayan erkekler arasında yaygın olduğunu belirtti. Ancak Türkiye'de bu virüsün salgına neden olma riskinin olmadığını vurgulayan Özkaya, ülkemizde vaka bildirilmediğini ve virüsün yayılması için gerekli koşulların bulunmadığını ekledi. Türkiye'de nadir vaka görülse bile, bunun bir salgına dönüşme ihtimalinin çok düşük olduğunu ifade etti.