Güncel

Maymun çiçeğinin çaresi Sivas'ta bulundu!

Dünyada endişe yaratan maymun çiçeği virüsüne karşı Türkiye'de önemli bir adım atıldı. Sivas'ta yürütülen laboratuvar çalışmalarıyla, propolisin bu virüs üzerindeki etkisi araştırılıyor. Alternatif tıpta yaygın olarak kullanılan propolis, doğal tedavi yöntemleri arasında öne çıkıyor.

Abone Ol

Propolis, maymun çiçeğine karşı laboratuvar testlerinde

Koronavirüs salgınının ardından, maymun çiçeği virüsü dünya genelinde alarm yarattı. Özellikle Afrika'da etkisini gösteren bu virüse karşı bilimsel çalışmalar hız kazandı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (CÜTAM), propolisin maymun çiçeği virüsü üzerindeki etkinliğini araştırmak için çalışmalar başlattı. Alternatif tıpta sıklıkla kullanılan propolis, özellikle yaz aylarının sonuna gelinmesiyle sağımı tamamlanan arı ürünleri arasında bulunuyor.

Propolisin kabarcıklı ağız iltihabı virüsüne karşı öldürücü etki gösterdiği ve çiçek hastalığı virüsünün etkisini 15 dakika içinde büyük oranda azalttığı yapılan çalışmalarda gözlemlendi. CÜTAM’da propolis, farklı laboratuvar teknikleri ile suda tamamen çözünür hale getirilerek antimikrobiyal etkinliği artırıldı. Bu bağlamda, maymun çiçeği virüsüne karşı propolisin ne kadar etkili olduğunu görmek amacıyla kapsamlı bir çalışma başlatıldı.

Sivas'ta propolisin önemi artıyor

Sivas, arıcılık faaliyetleri ile öne çıkarken, bölgeden elde edilen propolis, hem doğal bir hammadde olarak hem de tedavi amaçlı kullanımıyla dikkat çekiyor. Gıda Mühendisi Öğr. Gör. Esen Bilge Biçer, propolisin arılar tarafından bitkilerin reçinelerinden ve kendi enzimleriyle oluşturdukları doğal bir ürün olduğunu belirterek, arıların propolisi kovanlarını korumak için ürettiğini ifade etti. Biçer, propolisin halk arasında da yaygın olarak tüketildiğini vurguladı.

Propolisin maymun çiçeği virüsüne karşı potansiyel etkilerini incelemek amacıyla çalışma başlattıklarını belirten CÜTAM Müdürü Doç. Dr. Ebru Yabaş, “Sivas, arıcılığın başkenti olarak biliniyor. Yaz aylarının sonuna yaklaşırken arı ürünlerinin sağımı da sona yaklaştı. Araştırma ekibimizle propolis üzerinde yoğunlaşarak bu doğal ürünün hastalıklar üzerindeki etkilerini inceliyoruz” dedi. Yabaş, propolisin alternatif tıpta yaygın olarak kullanıldığını ve halk arasında birçok hastalıkta tüketildiğini gördüklerini ifade etti.

Propolisin antimikrobiyal etkisi artırıldı

Doç. Dr. Ebru Yabaş, propolisin ham halinin suda çözünürlüğünün oldukça az olduğunu, bu nedenle de vücut içinde beklenen etkinliği tam olarak sağlayamadığını belirtti. Bu durumu aşmak için laboratuvarlarında propolisi suda tamamen çözünür hale getirdiklerini ve antimikrobiyal etkisini artırmayı hedeflediklerini söyledi. Suda çözünür hale getirilen propolisin doğal halinden çok daha yüksek antimikrobiyal aktivite gösterdiği laboratuvar çalışmaları sonucunda tespit edildi.

Yabaş, literatürde son çalışmalara bakıldığında, propolisin antiviral etkiye sahip olduğunun gözlemlendiğini ve bu bağlamda maymun çiçeği virüsüne karşı ne kadar etkili olduğunu görmek amacıyla çalışmaların başlatıldığını ifade etti.