Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılı için Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni tüm illerde uygulamaya yönelik yeni bir genelge yayımladı. Bu model, öğrencilere zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki gelişimlerini desteklemek amacıyla kapsamlı bir eğitim yaklaşımı sunacak.

Yeni Eğitim Modelinin Temel Unsurları

  1. Genelge İçeriği:

    • Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne dair genelge, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla tüm 81 ile gönderildi. Modelin amacı, öğrencilerin çok yönlü gelişimini desteklemek.
  2. Eğitim ve Eğitimciler:

    • Eğitici Eğitimleri: 3 Haziran’da başlayan eğitici eğitimleri, öğretmenlerin 2-6 Eylül 2024 tarihlerinde il milli eğitim müdürlükleri koordinesinde yapılacak. Bu eğitimler, modelin uygulanacağı sınıf düzeyindeki öğretmenler için teorik ve uygulamalı olarak planlanacak.
    • Branş Temelli Eğitimler: Diğer sınıf düzeylerindeki öğretmenlere yönelik eğitimler, ara tatilde il milli eğitim müdürlüklerince branş temelli olarak yapılacak ve en fazla 50 kişilik gruplar halinde düzenlenecek.
  3. Sınıf İçinde Ölçme ve Değerlendirme:

    Dilan ve Engin Polat Davasında Gizli Tanığın Şoke Eden İfadeleri: 2 Milyar 45 Milyon Lira Nerede? Dilan ve Engin Polat Davasında Gizli Tanığın Şoke Eden İfadeleri: 2 Milyar 45 Milyon Lira Nerede?
    • Deneme Sınavları Yasaklandı: Öğrencileri akademik başarılarına göre sıralayan ve yarışa dâhil eden il, ilçe ve okul geneli sınavlar yapılmayacak. Ölçme ve değerlendirme uygulamaları, süreç odaklı ve geliştirici yaklaşımla yürütülecek.
    • Sınıf İçi Ölçme: Sınıf içi ölçme faaliyetleri, bilgi ve beceri düzeylerini ölçmenin yanı sıra öğrenme eksiklikleri ve eğilimlere dair veri oluşturacak şekilde planlanacak.
  4. Eserler ve Kitap Okuma:

    • İlkokul ve ortaokul düzeylerinde Türkçe derslerinde, lise düzeyinde ise Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde her dönem iki eser okunacak ve bir eleştirel film analizi yapılacak. Bu eserlerin ve filmlerin seçimi öğretim programına göre belirlenecek.
  5. Özel Eğitim ve Kaynaştırma:

    • Genel eğitim programı uygulayan özel eğitim okullarında ve kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaları kapsamında, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne uygun olarak bireyselleştirilmiş eğitim programları (BEP) hazırlanacak.

Planlama ve Uygulama:

  • Okul Yöneticileri: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni'ni inceleyecek ve yöneticilere modelin yapı taşları ve temel yaklaşımı hakkında bilgilendirme yapılacak.
  • Eğitim Programları: Öğretim programlarının öğrenme çıktıları doğrultusunda öğrencilerin gereken becerileri kazanmalarını sağlamak amacıyla planlama yapılacak.

Bu genelge, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin tüm kademelerde etkili bir şekilde uygulanmasını hedefliyor ve eğitim sisteminde önemli değişikliklere yol açacak.