Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yeşil pasaport talepleriyle ilgili olarak bekleyen kanun tekliflerinin sayısı 19'a ulaştı. Bu talepler, gazeteciler, eczacılar, TIR şoförleri, belediye başkanları, tiyatro sanatçıları ve birçok diğer meslek grubunu kapsıyor. Muhalefet partilerinden gelen bu teklifler, özellikle son dönemde Avrupa ülkelerinin yeşil pasaport sahiplerine vize uygulayabileceği endişesi nedeniyle hükümet tarafından dikkatle değerlendiriliyor.

Muhalefetin Hazırladığı Teklifler

CHP, MHP, DP, DEVA, YRP ve İYİ Parti'nin hazırladığı yasa tekliflerinde, yeşil pasaport hakkının genişletilmesi öngörülüyor. Tekliflerde, eczacılar, gazeteciler, muhtarlar, bekçiler, özel sektördeki doktorlar, sendika yöneticileri, serbest muhasebeciler ve daha birçok meslek grubuna yeşil pasaport verilmesi talep ediliyor. Bu tekliflerin kabul edilmesi halinde, eş ve çocuklarıyla birlikte en az 800 bin kişinin daha yeşil pasaport alma hakkı kazanacağı tahmin ediliyor.

Dışişleri ve İçişleri Bakanlıklarının Endişeleri

Ancak Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları, Avrupa ülkelerinin yeşil pasaport sahiplerine de vize uygulayabileceğinden endişe ediyor. Bu nedenle, mevcut taleplere sıcak bakılmıyor ve kanun tekliflerinin kabul edilme ihtimali düşük olarak değerlendiriliyor.

Yeşil Pasaport Bekleyen Meslek Grupları

TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülmeyi bekleyen kanun tekliflerinde, derecelerine bakılmaksızın tüm hakim ve savcılar, özel sektörde çalışan tiyatro sanatçıları, infaz koruma memurları, çarşı ve mahalle bekçileri, belde belediye başkanları, 15 yıl kıdemli gazeteciler ve birçok diğer meslek grubu için yeşil pasaport talep ediliyor. Ayrıca, 20 yıldır ticaret yapan iş insanları ve 10 yıl kıdemli üniversite öğretim üyeleri gibi bazı spesifik meslekler için de yeşil pasaport hakkı isteniyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan Üniversite Öğrencilerine 5 Bin TL Destek Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan Üniversite Öğrencilerine 5 Bin TL Destek

Yeşil Pasaporta Vize Uygulayan Ülkeler Artıyor

Halihazırda, 1 milyon 200 bin kişinin yeşil pasaport sahibi olduğu Türkiye’de, bu pasaport türüne vize uygulayan ülke sayısı da artıyor. ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya gibi büyük ülkelerin yanı sıra, Afrika ve Asya kıtasındaki birçok ülke de yeşil pasaport sahiplerinden vize istiyor.

Yeşil pasaportun yaygınlaştırılması konusunda TBMM'de yapılan bu girişimler, kamuoyunda dikkatle takip ediliyor. Ancak, hükümetin konuyla ilgili kararı ve Avrupa'nın yeşil pasaporta bakışı, bu taleplerin akıbetini belirleyecek gibi görünüyor.