Meclis tarafından kabul edilen kanun teklifiyle birlikte, Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) düzenlemesi yasalaştı. Bu düzenleme, 6 Şubat depremlerinin etkilerini azaltmayı hedeflemektedir. Ek MTV, mükelleflerden iki eşit taksitte tahakkuk ettirilecektir. İlk taksit, düzenlemenin yayımlandığı ayı takip eden ayın sonuna kadar ödenecek ve Ağustos ayında tahsil edilecektir. İkinci taksitin ödeme süresi ise Kasım ayı sonuna kadar uzatılmıştır.

Ev Sahipleri ve Kiracılar Dikkat! Yargıtay'dan Emsal Karar: Kira Artışında Özel Hüküm Kriteri Getirildi Ev Sahipleri ve Kiracılar Dikkat! Yargıtay'dan Emsal Karar: Kira Artışında Özel Hüküm Kriteri Getirildi

Örnek olarak, 1-3 yaş aralığındaki, motor hacmi 1301-1600 santimetreküp olan bir aracı olan bir mükellef, düzenlemenin bu ay kanunlaşması durumunda, Ağustos ayı sonuna kadar birinci taksit için 1846 lira, Kasım ayı sonuna kadar ise ikinci taksit için yine 1846 lira ek vergi ödeyecektir. Bu ödeme düzenlemesi, Ek MTV'nin mükellefler üzerindeki etkisini göstermektedir.

Ek MTV, düzenlemenin yayımlandığı tarihte kayıt ve tescil edilen otomobiller, otobüsler, kamyonlar, kamyonetler, uçaklar ve helikopterler dahil olmak üzere tüm taşıtları kapsayacaktır. Ayrıca, 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar da Ek MTV'ye tabi olacaktır. Ek MTV, 2023 yılı için tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar uygulanacaktır.

Ancak, düzenlemede bazı muafiyetler de yer almaktadır. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle "mücbir sebep hali" ilan edilen yerlerdeki taşıtlar, deprem sonucu yıkılan veya hasar gören binalara ait taşıtlar, kullanılamaz hale gelen taşıtlar ve deprem nedeniyle birinci derece kan hısımlarını kaybeden mükelleflere ait taşıtlar, Ek MTV'den muaf tutulacaktır.

Bu düzenleme ile birlikte, Ek MTV'den beklenen ek gelir miktarı 30 milyar lira olarak açıklanmıştır.

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi