Gaziantep'te, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi kapsamında memur ve memur emeklilerinin mali ve sosyal haklarının belirlenmesine yönelik görüşmelerde, hükümet ile Memur-Sen arasında müzakere aşamasına geçildi. Bu süreç, yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini yakından ilgilendiriyor.

Görüşmelere 1 Ağustos'ta başlanan toplu sözleşme süreci, belirlenen çalışma takvimi doğrultusunda ilerliyor. Öncelikle 11 farklı hizmet koluna ait tekliflerin tasnifi ve ön müzakereleri gerçekleştirildi. Bu aşamanın tamamlanmasının ardından kamu görevlilerinin geneline ilişkin tekliflerin ön müzakeresi de gerçekleştirildi.

Müzakere Süreci Önem Kazandı

Tüm tekliflerin tasnif edilip ön müzakerelerin tamamlanması, şimdi gerçekleştirilmesi beklenen müzakere aşaması için zemin hazırladı. Bu aşamada, 11 hizmet koluna ilişkin komisyon raporları hükümet ile yetkili sendikalar arasında değerlendirilecek. Bu müzakereler 12 Ağustos'a kadar devam edecek.

Samsun'da 3.4 büyüklüğünde deprem! Samsun'da 3.4 büyüklüğünde deprem!

Müzakerelerin tamamlanmasının ardından, hükümetin kamu görevlilerinin geneline yönelik ilk zam teklifini 14 Ağustos tarihinde Memur-Sen'e sunması bekleniyor.

Memur-Sen'in Talepleri

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, yaptığı açıklamada, hizmet kollarına ait tekliflerin tasnifi ve ön müzakerelerin olumlu bir şekilde ilerlediğini vurguladı. Tonbul, sürecin olumlu havasının müzakere aşamasında da sürmesini temenni ettiklerini belirtti.

Tonbul, enflasyon rakamları, Merkez Bankasının revize ettiği enflasyon tahminleri ve genel ekonomik durumun dikkate alındığında taleplerinin oldukça makul olduğunu ifade etti. Kamu işvereninin, piyasa gerçeklerine dayalı bir teklifle masaya gelmesi gerektiğini dile getirdi.

Memur-Sen, toplu sözleşme masasında 2024 ve 2025 için üçer aylık dönemler itibarıyla yüzde 35, yüzde 10, yüzde 15 ve yüzde 10 artış talep etti. 2025 içinse altı aylık dönemlerde yüzde 25 ve yüzde 15 zam önerdi.