Enflasyon rakamları yarın belli olacak

2024 yılının ilk beş ayına ait enflasyon verileri, Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte netleşecek. TÜİK, 3 Haziran'da Mayıs ayı enflasyonunu açıklayacak ve böylece memur ve memur emeklilerinin maaş zammı da kesinlik kazanacak. İlk dört ay için belirlenen enflasyon oranı yüzde 18,72 olarak açıklanmıştı.

Memur ve memur emeklisi ne kadar zam alacak?

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, memur ve memur emeklilerinin yılda iki kez, Ocak ve Temmuz aylarında zam aldığını hatırlattı. Karakaş, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aksine, memur ve memur emeklilerinin maaşlarının toplu sözleşme baz alınarak hesaplandığını belirtti. Karakaş, "Bugün itibariyle dört aylık enflasyon yüzde 18,72 olarak hesaplandı. Merkez Bankasının beklenti anketlerine göre, altı aylık enflasyon farkının yüzde 25 olması bekleniyor. Ancak memur ve memur emeklilerinin zam oranı toplu sözleşmeye dayandığı için yaklaşık yüzde 20 olacak" dedi.

PMYO için taban puan kaç? TYT'den kaç almak gerekiyor? Polislik başvuru ne zaman? PMYO için taban puan kaç? TYT'den kaç almak gerekiyor? Polislik başvuru ne zaman?

Zam oranları 3 Temmuz'da netleşecek

Kesin zam oranları, 3 Temmuz'da açıklanacak olan zam farkıyla birlikte ortaya çıkacak. Karakaş, memur emeklilerinin SSK ve Bağ-Kur emeklileriyle maaş eşitlemesi yönünde bir beklenti içinde olduğunu ifade etti. Geçmişte de eşitlemelerin yapıldığını belirten Karakaş, "2023 Aralık ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşı memur emeklileriyle eşitlenmişti. Bu nedenle memur emeklileri yüzde 25 oranında zam bekliyor" dedi.

Refah payı ve devlet desteği beklenmiyor

Karakaş, ekonomi yönetiminin zam konusunda yasal düzenlemelere bağlı kalacağını belirterek, "Edindiğimiz bilgiye göre, ekonomi yönetimi tüm zamların yasal düzenlemelere uygun yapılmasını ve üzerinde eşitleme, refah payı veya devlet desteği verilmemesini öngörüyor. Bu nedenle memurlara ortalama yüzde 20 civarında zam yapılması kuvvetle muhtemel" değerlendirmesinde bulundu.