Güncel

Memurları İlgilendiren Yıllık İzin Kararı

Kamu Denetçiliği Kurumu'ndan (KDK) milyonlarca memuru etkileyecek bir duyuru paylaşıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün (KGM) "izin en fazla üç parçaya bölünebilir" kararının doğru uygulama olmadığının altını çizen KDK, yıllık izinlere "bölme" sınırı konulamayacağına yönünde karar kıldı. Kamu çalışanları, kurum yönetimiyle uzlaşı şeklinde yıllık izinlerini tercihleri doğrultusunda bölüm yapabilecek.

Abone Ol

Yaz sezonuyla beraber kamu çalışanları yıllık izinlerini kullanmak için programlar sunulurken, Kamu Denetçiliği Kurumu'ndan (KDK) milyonlarca memuru etkileyecek yeni bir karara imza atıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün (KGM) "izin en fazla üç parçaya bölünebilir" kararının doğru uygulama olmadığını vurgulayan KDK, yıllık izinlere "bölme" sınırı konulamayacağına yönünde görüşünü bildirdi. Bu sayede kamu çalışanları idareyle uzlaşı içinde yıllık izinlerini tercih ettikleri kadar bölerek kullanabilecekler.

KDK Kararı

KGM'de görevli olan bir personel yıllık iznini kısa parçalar halinde izin süresini kullanmak istedi. Ancak genel müdürlük yıllık izinlerin ancak "üç parçaya bölünebileceğini" vurguladı. Personel "mağduriyet yaşadığını" dile getirerek olayı KDK'ya ulaştırdı. KDK Başkanı Şeref Malkoç yaz sezonu olmasından dolayı başvuruyu ivedi bir şekilde işleme koyup değelendirilmesini talep etti. KDK uzmanları KGM ile iletişim kurularak izahat istedi. Müdürlük kararın geri çevrilmesini istemedi. KDK ise hukuk, hakkaniyet ve insan haklarına uygunluk yönünde değerlendirildiğinde "yıllık iznin bölünmesi" adı altında kamu çalışanlarına tavrını belili etti.

KDK personellerin anayasal ve yasal hakları üzerinde durarak "başvuranın iddiaları, idarenin açıklamaları, ilgili mevzuat ve yargı kararları incelendiğinde, KDK olarak yaptığımız değerlendirme neticesinde, izinlerin bölümler halinde kullanılması açısından en çok üçe bölünebileceği düzenlemesinin ilga(iptal) edilerek izin süresinin bölümler halinde kullandırılması bakımından bir sayı sınırlaması getirilmemesine ilişkin düzenlemenin amacının iznin esnek olarak kullanılabilmesine imkan sağlaması" şeklinde bildirdi.

Tercih Ettikler Kadar Bölebilecekler

KDK, gönderdiği yazıda, "Karayolları Genel Müdürlüğü'nün kurum içi uygulamasını belirlemek adına yürürlükte olan Yıllık Ücretli İzin Uygulaması konulu iç genelgesinde izinlerin bölümler halinde kullandırılması bakımından meri mevzuata uygun düzenleme yapılması amacıyla Karayolları Genel Müdürlüğü'ne tavsiyede bulunulmasına, bu karar üzerine tesis edilecek işlemin 30 gün içinde kurumumuza bildirilmesinin zorunlu olduğuna karar verildi" ifadeleri kullanıldı.

Bu sayede kamu çalışanları, kurum yönetimiyle uzlaşı biçmde yıllık izinlerini tercih ettikler kadar bölmüş olacaklar.