Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 41,5’e yükseldi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ı (OVP) açıkladı. Bu programda, daha önce Merkez Bankası tarafından yüzde 38 olarak açıklanan yıl sonu enflasyon tahmini, yüzde 41,5'e güncellendi. Önceki OVP’de bu tahmin yüzde 33 düzeyindeydi. Enflasyon beklentisinin yüzde 41,5'e yükselmesiyle, memur ve emeklilere yapılacak zam oranlarında yukarı yönlü değişiklikler bekleniyor.

Memur ve emekli zam oranları nasıl etkilenecek?

Hükümetin enflasyon tahminini güncellemesiyle birlikte, memur ve emekli maaşlarında ocak ayında yapılacak zam oranları da şekillendi. Yıl sonu enflasyonunun yüzde 41,5 olarak gerçekleşmesi durumunda, memur ve emekli memurların maaşlarına yüzde 9,21 oranında zam yapılacağı belirtildi. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ise zam oranları enflasyon beklentisine göre farklılık gösterecek.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ne kadar zam alacak?

Merkez Bankası’nın enflasyon patikasına göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ayında farklı oranlarda zam alacak. Enflasyon oranının yüzde 38 olması durumunda, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 10,64 zam alacak. Ancak enflasyonun yüzde 41,5’e ulaşması halinde bu zam oranı yüzde 13,35 olarak gerçekleşecek.

Ocak zammı senaryoları: Enflasyonun belirleyici rolü

Engin Polat'ın tahliyesine yapılan itiraz reddedildi Engin Polat'ın tahliyesine yapılan itiraz reddedildi

Memur maaşlarına yapılacak ocak zammı, yıl sonu enflasyonuna bağlı olarak değişiklik gösterecek. Eğer yıllık enflasyon yüzde 37,3'ün altında kalırsa, memur maaşlarına yalnızca yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak. Enflasyon yüzde 38'e ulaştığında ise, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı dahil edilerek toplamda yüzde 6,62 oranında zam yapılacak. Yıl sonu enflasyonu yüzde 41.5 çıkması halinde memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına ocak ayında yüzde 9,21 oranında zam yapılacak.