İsrail’in bölgeye yayma çabaları ve Kıbrıs’ın önemi bir kez daha gündeme geldi. Uzmanlar, Rumların son üs inşasının arkasında İsrail’in olduğunu belirterek, "Kıbrıs’ı ve Akdeniz’i de tamamen kontrol altına alarak bölgeyi Türksüzleştirmek istiyorlar" dedi.

KKTC Ekonomi ve Doğal Kaynaklar Komitesi Başkanı Prof. Salih Saner, Netanyahu’nun Lübnan’a saldırı planlarının arkasında farklı hedefler olduğunu ifade etti. Saner, “Burada devam eden üs inşaatları ve askeri hareketlilik bunun göstergesi. Güney onlar için, Kuzey de Lübnan için önem kazandı. İsrail’in ajandasında Kıbrıs adası var. Filistin’e ait kuyulara el koydular. Lübnan’ın haklarını da gasp etmek istiyorlar. Sonra sıra Türklere ait sahayı kontrol etmeye gelecek" dedi.

Miras kalan tarla sahiplerine müjde: Devletten her ay düzenli ödeme Miras kalan tarla sahiplerine müjde: Devletten her ay düzenli ödeme

Enerji Koridorunda İsrail’in Hedefleri

Enerji potansiyeli konusunda önemli isimlerden Necdet Pamir ise Mavi Vatan’ın sadece zengin kaynaklardan ibaret olmadığını vurguladı. Pamir, “Akdeniz, dünyanın en kritik enerji geçiş koridoru. Okyanus enerjisi konusunda olağanüstü potansiyele sahip bir deniz. Herkes doğalgazı görüyor ancak çok daha fazlası orada yatıyor” şeklinde konuştu.

Pamir, İsrail’in Ben Gurion Kanalı’nı hayata geçirme çabalarına da dikkat çekerek, “Husiler ve benzeri tehditleri bertaraf edip, Mısır’ı daha fazla sıkıştırıp pastadan en büyük payı almak istiyorlar. Gazze’yi bu sebeple yakıp yıktılar. Oradaki hidrokarbon zenginliğini gördüler. Gazze Marine kuyusunda tahmini 28 milyar metreküplük gaz rezervi olduğunu gördüler. Bu sebeple karayla birlikte denizde de alanı genişletmek, Türkiye’nin ve Kıbrıs’ın alanını daraltmak istiyorlar. Güçleri yeterse bizi Akdeniz’de tamamen etkisiz kılmak istiyorlar" dedi.

"Doğu Akdeniz'de Kurulan Tuzakların Farkındayız"

KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre, kurulan tuzakların farkında olduklarını ve ne Türkiye’nin ne de Kıbrıs Türklerinin kutsal vatan topraklarından asla vazgeçmeyeceklerini belirtti. Töre, "Biz Mavi Vatan’a ve Kıbrıs’a daha fazla azim ve kararlılıkla sahip çıkmalıyız. Karaya hakim olmanın yolu denizde egemenlik kurmaktır. Akdeniz hem altında hem de üstünde barındırdığı zenginlikle büyük bir hazine. Libya ve Kuzey Kıbrıs’la Türkiye’nin yaptığı güçlü anlaşmalar var. Sayın Erdoğan, İsrail’in kirli emellerine ilişkin tarihi bir açıklama yaptı. Gazze’de her tür barbarlığı sergileyen İsrail’in bu açıklamaya verdiği cevapta suçluluğunun bir yansıması. Biz Kıbrıs, Akdeniz ve tüm konularda Erdoğan ve anavatanın yanında durmaya devam edeceğiz" dedi.