Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası perşembe günü (TCMB) yılın ilk faiz verilerini ilan etti. Banka politika faizini 250 baz puan yükselişle yüzde 45 seviyesine arttırdı.

Özellikle geçen senenin sonuna doğru bankalarda mevduat faizleri rekora gitmişti. 2024 yılına girmiş olmakla birlikte mevduat faizlerinde 1-2 puanlık düşüşler görüldü.


Öyleyse, Bankalar mevduat faizlerini neden indirdi? Merkez Bankası’nın son faiz yükselişi kredi ve mevduat faizlerini etkiler mi? Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı:
“Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Parasal sıkılaşmanın artık sonuna gelindiğini, jeopolitik riskler oluşursa, enflasyonda katılık devam ederse faizlerin artırılacağını ama asıl işlemlerin sterilizasyon araçları üzerinden miktarsal sıkılaştırma ile yapılacağını bahsetti.

Ben daha fazla faiz artışı olacağını düşünmüyorum. Artık reel faiz ile piyasa faizi birbirine yakınsadı. Bundan sonra faizlerin daha fazla artırılacağını düşünmüyorum." dedi.

KARAR MEVDUAT VE KREDİ FAİZLERİNİ NE YÖNDE ETKİLER? 
"Mevduat ve kredi faizlerinde artış olur. Güncel mevduat faizi oranları yüzde 45-50 civarında olup bankadan bankaya göre değişiyor. Ticari krediler yüzde 50-55 arasında, orada bir miktar daha artış olacaktır." 

PMYO için taban puan kaç? TYT'den kaç almak gerekiyor? Polislik başvuru ne zaman? PMYO için taban puan kaç? TYT'den kaç almak gerekiyor? Polislik başvuru ne zaman?

MEVDUAT FAİZLERİ NEDEN DÜŞTÜ? 
"Mevduat faizleri tavan yaptı ancak bankaların ilk defa satmış olduğu kredi aldıkları mevduattan daha az gerçekleşti.

Bankalar daha fazla mevduat toplayıp daha az kredi verirlerse zarar ediyordu. Bu sebepten dolayı bankalar daha fazla kar etme amaçlı mevduat faizlerini düşürdü." şeklinde konuştu.