MİT Başkanı İbrahim Kalın, Akademinin ilk dersinde Türkiye'nin küresel istihbarat teorisi ve metodolojisinde etkin bir rol oynamasının önemine dikkat çekti. İstihbarat alanında yeni kavramlar geliştirip literatür oluşturmanın gerekliliğine vurgu yapan Fidan, Akademinin bu misyonu üstleneceğini belirtti.

İbrahim Kalın, "Yeni bir yolculuğa çıkıyoruz. Milli İstihbarat Akademisi, teori ve pratiği, kavramsal düşünceyi ve uygulamayı birleştirerek kendi kavram setimizi oluşturacak ve bize yeni ufuklar açacak" dedi. Akademi, istihbarat, güvenlik ve strateji alanlarında lisansüstü eğitim ve bilimsel araştırma yaparak, Türkiye'de istihbaratın bir bilim dalı olarak gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ayrıca, teori ve pratiği birleştirerek saha uzmanları yetiştirecek ve yeni çalışma alanlarının açılmasını sağlayacak.

Kalın, Akademinin uluslararası öğrencilere açık olduğunu ve çok boyutlu bir dünya görüşünü merkeze alacağını ifade etti. Ayrıca, kamu kurumlarına uzmanlık alanlarında eğitim fırsatları sunulacağını belirtti.

Prof. Dr. Arzova: Ekonomide Kritik Bir Noktadayız Prof. Dr. Arzova: Ekonomide Kritik Bir Noktadayız

Yeni teknolojilerle değişen istihbarat ve güvenlik ekosistemine dikkat çeken Kalın, yapay zeka, veri analitiği, siber güvenlik, kriptoloji, uydu ve uzay teknolojileri gibi alanlarda öncü programlar yürütüleceğini, analistlerin bu programlar aracılığıyla yetiştirileceğini vurguladı.

Türkiye'nin uluslararası ilişkiler, siyaset ve strateji alanında birçok çalışanı bulunmasına rağmen, doğrudan istihbarat alanında çalışan sayısının az olduğunu belirten Kalın, Akademinin bu eksikliği gidereceğini söyledi. Akademinin, dünya çapındaki gelişmeleri takip ederek Türkiye'nin stratejik anlayışını güçlendireceğini ve nitelikli bir istihbarat topluluğu oluşturacağını ekledi.