Milyonlarca memura Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) gelen müjde, toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçlarına göre şekilleniyor. Görüşmelerde zam oranında anlaşma sağlanamasa da, memurların sosyal haklarını iyileştirecek pek çok madde üzerinde uzlaşma sağlandı.

Taraflar arasında gerçekleşen toplu sözleşme görüşmelerinde, memurların beklentilerini tam anlamıyla karşılayan bir zam oranına ulaşılamadı. Ancak sosyal haklar konusunda önemli gelişmeler yaşandı.

Anlaşma kapsamında, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutlarında memurlara öncelik verilecek. Ayrıca, lojmanlarda engelli kamu çalışanlarına öncelik tanınacak.

Birinci derece memurlara, 3600 ek gösterge sağlanacak. Bunun yanı sıra, disiplin affı çalışması yapılacak. Mobbing (psikolojik taciz) İzleme Kurulu'nda memur temsilcisi yer alacak, görevde yükselme sınavları düzenli aralıklarla yapılacak ve yıllık izinler dışında hac izni verilecek.

Hizmet tahsisli kamu konutlarının kapsamı genişletilerek, belirli alanlardaki kamu konutlarında kira bedeli alınmayacak. Konutların belirlenmesi için ilgili kurum ve kuruluşlar ile yetkili sendika temsilcilerinden oluşan bir komisyon görevlendirilecek.

Kamu görevlileri için yapılan hac kurası sonucunda, hacca gitmeye hak kazandığı halde yasal izni kalmayan memurlar, hac süresince ücretsiz izinli sayılacak. Ayrıca, aile yardımından yararlanılabilecek eş ve çocuk durumundaki değişiklikler bildirildiğinde, ödenek verilecek.

Borsa İstanbul’da yeni rekor: BIST 100 endeksi tüm zamanların zirvesini gördü Borsa İstanbul’da yeni rekor: BIST 100 endeksi tüm zamanların zirvesini gördü

Görüşmeler sonrası memur sendikaları ile Kamu İşveren Heyeti arasında anlaşma sağlanamayan oransal zam konusu, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na taşınacak. Bu kurulun kararı, memur ve memur emeklilerinin 2024 ve 2025 yıllarındaki zam oranlarını belirleyecek.