Çalışan milyonlarca vatandaş, asgari ücrete gelecek zam oranını mercek altına almaya devam ediyor. Ocak ayında yüzde 49 oranında zam gelerek asgari ücret net 17 bin 2 TL olarak ilan edilmişti. Temmuz ayında ise sgari ücretli kesime zam uygulanmadı.

Merkez Bankası enflasyon verilerinde yıl sonu enflasyonunun yüzde 38 olduğunu duyurmuştu. 2025 yıl sonu için enflasyon beklentisi ise yüzde 14 seviyesinde olduğu belirtiliyor.

ASGARİ ÜCRETE BÜYÜK BİR ZAM GELİR Mİ?

Konu hakkında açıklamalara yer veren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Asgari ücrete bu yıl ortasında yeni bir zam yapılmadı. Asgari ücretlinin beklentisi ise sene sonu itibarıyla yüksek bir zam yapılmasıdır. Ancak enflasyonla mücadele kapsamında asgari ücrete yapılacak zam oransal ve sınırlı olacaktır.

Çoğu işletme de en düşük ücret ve diğer ücretlere bir ara zam yapma yoluna gitti. Yani temmuz ayında bir zam yapmadıysa bile bunun yerine ağustos, eylül ayında zam yapma kararı aldılar.

'ŞİMDİDEN YIL SONUNDA YAPILACAK ZAMMI TAHMİN EDEBİLİRİZ'

Şu anda en düşük ücret 17 bin 2 TL. Bununla ilgili ciddi bir artış beklentisi de var. Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini en düşük yüzde 34, en yüksek yüzde 42. Ben yüzde 40-41 civarında yıl sonu enflasyonu bekliyorum.

Yıl sonu itibarıyla yüksek bir zam beklentisi de olacaktır. Şimdiden yıl sonunda yapılacak zammı tahmin edebiliriz. İlk 6 aylık enflasyon yüzde 24.73 oldu. Buna yüzde 3.23 de temmuz ayı enflasyonu eklendi. Şu an temmuz ayı ile beraber yüzde 29’luk zam hak edilmiş oldu.

Sağlık Bakanlığı'ndan Batı Nil Virüsü açıklaması: 6 kişide tespit edildi Sağlık Bakanlığı'ndan Batı Nil Virüsü açıklaması: 6 kişide tespit edildi

Henüz açıklanmayan ağustos, eylül, ekim, kasım, aralık aylarına ilişkin enflasyon verisi var. Yıl sonu hedefler yüzde 40’lar seviyesinde. Yüzde 2-2.5 civarında bir aylık enflasyon gelirse yıl sonu yüzde 40 enflasyon hedefine ulaşılabilecektir.

'ENFLASYON FARKI VERİLECEKTİR'

2025 yılı Ocak ayında yapılacak asgari ücret zammı tutarı gerçekleşen enflasyona göre yapılacaktır. Bir önceki yılın enflasyon farkı verilecektir. Yüzde 40’a varan bir asgari ücret olacaktır diyebiliriz.


ENFLASYONDAN FARKLI BİR ZAM UYGULANIR MI?

Şu an bunu cevaplamak için erken. Bir hayat pahalılığı var, açlık ve yoksulluk sınırı yükseldi. Açlık sınırı 19 bin TL seviyelerine geldi. Buna bakacak olursak asgari ücrete enflasyonun üzerinde zam yapılması beklenmektedir. Ancak bu önceki dönemin enflasyonuna göre olacaktır.

İŞTE ASARİ ÜCRETE GELECEK ZAM BEKLENTİSİ

Şu anda refah payı artışı olup olmayacağına ilişkin söylemler erkendir. Yüzde 50’ye yakın bir artış refah payı ile birlikte yapılacaktır diye düşünüyorum. Bazı işletmeler ara zam yaptı. Bazı işletmeler yılın son çeyreğinde zam yapıyor. Ocak ayında yüksek bir zam düşünülebilir.

BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE NELER OLUR?

Son yapılan yüksek oransal zam olacak diyebiliriz. Enflasyonun bu yıl yüzde 40’lar seviyesinde, gelecek yıl yüzde 15’ler düzeyine gerilemesi bekleniyor. Bu kapsamda bakacak olursak son yapılacak olan yüksek zamlar diyebiliriz.

'MİNİMUM YÜZDE 40 ARTIŞ'

Minimum yüzde 40 artış olabilir, eğer refah payı olursa maksimum yüzde 50 düzeyinde bir artış olabilir. Asgari ücret 25 bin TL’ye çıkacaktır. Genel olarak büyükşehirlerde zaten asgari ücret neredeyse kalmadı. En düşük 20 binler seviyesinde ücretler veriliyor” değerlendirmelerinde bulundu.