Güncel

Milyonların beklediği haber geldi: Kredi ve kredi kartı borçlarının yapılandırması başladı

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği kredi ve kredi kartı borcu yapılandırma süreci resmen başladı. Kamu bankalarının öncülüğünde başlatılan bu süreçte özel bankalar da devreye girdi. Borçlarını ödemekte zorlanan bireyler, borçlarını 60 aya kadar vadeyle yeniden yapılandırma imkânına sahip olacak. Peki, yapılandırma detayları neler? 50 bin TL'lik bir borcun ödemesi ne kadar olacak? İşte tüm ayrıntılar...

Abone Ol

Kamu ve özel bankalar yapılandırmaya başladı

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank gibi kamu bankaları yapılandırma sürecinde öne çıktı. Üç kamu bankasında şu ana kadar 1,5 milyar TL değerinde borç yapılandırıldı. Özel bankalardan da İş Bankası ve Akbank, bu sürece katılarak kredi ve kredi kartı borcu olan müşterilere 60 ay vadeli ödeme imkânı sunmaya başladı.

Vatandaşlar, şubelerden yapacakları başvurularla kredi ve kredi kartı borçlarını 60 aya kadar taksitlendirebilecek. Yapılandırılan borç miktarının tamamı ödenene kadar kredi kartı limitlerinde artış yapılmayacak.

Kredi kartı yapılandırmasında faiz oranları

Kredi kartı borçları için şu anda uygulanan faiz oranı %3,11 olarak belirlendi. Ancak Merkez Bankası’nın referans faiz oranında değişiklik olması durumunda, yeni oranlardan tekrar yapılandırma yapmak mümkün olacak.

1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecek yeni faiz oranları da 24 Ekim’de açıklanacak. Belirlenen oranlar, dönem borcunun miktarına göre farklılık gösterecek:

  • 25 bin TL altındaki borçlar için faiz oranı %3,50
  • 25 bin - 150 bin TL arası borçlar için %4,25
  • 150 bin TL üzerindeki borçlar için %4,75

Yapılandırma şartları neler?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları için 60 ay vadeli yapılandırma imkânı getirdi. Dönem borcunun asgarisini ödeyemeyen kart sahipleri, borç bakiyelerini 60 ay vadeyle taksitlendirebilecek. Aylık taksit tutarları, asgari ödeme miktarına eklenerek hesaplanacak. Yapılandırılan borcun en az yarısı ödenmeden, ilgili bankadan ek limit artırımı yapılamayacak. İhtiyaç kredilerinde ise ödeme 30 günden fazla gecikirse 60 aya kadar yapılandırma yapılabilecek. Ancak bu imkândan faydalanmak isteyenlerin, 1 yıl içinde başvuru yapması gerekiyor.

50 Bin TL’lik borcun ödeme planı nasıl olacak?

50 bin TL tutarındaki borcun 12 aya taksitlendirilmesi durumunda toplam geri ödeme 64 bin TL olarak hesaplanıyor. Bu plan kapsamında aylık taksit miktarı 5.340 TL olacak.Borç 60 ay vadeyle yapılandırılırsa, toplam ödeme miktarı 133 bin TL seviyesine çıkacak. Bu durumda aylık taksit miktarı 2.228 TL olacak ve ilgili ayın asgari ödeme tutarına ek olarak ödenmesi gerekecek.