Güncel

MKYK toplantısında çalışan annelere yönelik açıklama: 'Gereken desteği veririz'

Anne adaylarına yönelik yeni düzenlemeler yolda. Anne olduktan sonra kadınların, kariyerlerine devam edebilmesi için çalışmalara başlandı. Doğum izin süresinde düzenlemeye gidilecek, yarı zamanlı çalışma sistemi devreye alınacak, uzaktan çalışma modeli geliyor. İşte bilinmeyen detaylar...

Abone Ol

Son zamanlara yoğun ilgi gören nüfus konusu toplantılarda görüşmelere dahil edildi. Kontrol altına alınamayan nüfus, gün geçtikte eriyor.

Nüfusun azalması riski, AK Parti'nin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) görüşmesinde de masaya yatırıldı.

Birçok düzenleme geliyor

  1. Çalışan kadınların çocuk sahibi olmasındaki korkuları ve talepleri görüşüldü. Kadınların anne olduktan sonra üzerlerindeki yükü hafifletmek için hükümetin gerekli destekleri sağlayıp çalışmalara başlayağı belirtildi.
  2. Doğum izin süresinde düzenlemeye gidilecek, Yarı zamanlı çalışmaya sistemi sağlanacak, Uzaktan çalışma gündemde olacak, Anneler esnek çalışma uygulamasından yararlanabilecek, Annelerin kıdem zararları, bütçeden kaşılanacak.
  3. Kadın çalışanların çocuk planlarını ertelediklerinin ya da çocuk yapmaktan vazgeçtiklerinin belirten bir MKYK üyesi, özellikle doğum sonrası izinlere yönelik kadınların isteklerini vurguladı.

"Bu duruma kaynak ayrılması gerekiyor"

Söz konusu MKYK üyesi, konu hakkında şu yorumda bulundu: "4 aylık doğum izni çok az, kadınların çocukları 5-6 yaşına gelene kadar yarı çalışma / evden çalışma ile desteklenmeleri ve bu duruma kaynak ayrılması gerekiyor. 1 yıllık izin seçeneği ile 2-3 yıllık uzaktan çalışma imkânı gündeme getirilmeli ve adım atılmalı." ifadelerine yer verdi

"Gereken desteği veririz"

İsteklerin ardından söz isteyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çalışmaya yönelik atılacak adımları yüzde 100 desteklediklerini vurguladı.

"Maliye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız" şeklinde konuşan Bakan Şimşek, "Özel sektör de sürece dâhil edilmeli. Kaynak aktarımı konusunda problem olmaz. Özel sektörü destekleriz, kıdem tazminatına tanımlamaları için gereken desteği veririz" ifadelerine yer verdi.

 
Bakan Şimşek bunların dışında yaşlı nüfusu hakkında görüşlerini dile getirdi. Şimşek, "Son 20 yılda yaşlı nüfusun genel nüfusa oranı yüzde 10'lara kadar yaklaştı. 65 yıl öncesinde bu oran yüzde 3.5'ti. Hükümet olarak tehlikenin farkındayız" şeklinde değerlendirme yaptı.

"Öngörülerimiz bizi haklı çıkardı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Kabine toplantısının ardından yapmış olduğu açıklamalarda, 2001'de 2.38 olan doğurganlık hızının 2023'te 1.51'e gerilediği tehlikesini vurgulamış, "Tabloyu gördüğümüz için sürekli 3 çocuk tavsiyesinde bulunuyorduk. Tavsiyemizden dolayı pek çok kez eleştiriye uğradık. Maalesef zaman, öngörülerimizde bizi haklı çıkardı. En az 3 çocuk çağrımızın önemi bugün daha iyi anlaşılıyor" ifadelerine yer vermişti.