Morgan Stanley, dün açıklanan büyüme ve bugün yayımlanan enflasyon verilerini değerlendirerek, Türkiye'de bu yıl politika faizinde bir değişiklik beklemediğini yeniden dile getirdi.

Bankadan yapılan açıklamada, Merkez Bankası’nın yavaşlayan iç talep konusunda rahat olduğu ve bu nedenle 2024 yılı boyunca faiz indirimine gitmeyeceği öngörüsü korundu.

Sigaraya Yeni Zam İçin Tarih Verildi! İşte Yeni Zam Miktarı Sigaraya Yeni Zam İçin Tarih Verildi! İşte Yeni Zam Miktarı

Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük'ün hazırladığı raporda, son enflasyon verilerinin TCMB’nin yönlendirmeleri ve piyasa beklentileriyle büyük oranda uyumlu olduğu belirtildi. Ancak, hizmet enflasyonunun hâlâ yüksek seyretmesi ve son enerji fiyat artışlarının etkileri nedeniyle TCMB'nin sıkı para politikasını sürdürmesinin ve iletişimde sıkılaştırma eğilimini korumasının beklendiği ifade edildi.

Raporda ayrıca, Para Politikası Kurulu'nun geçen aydan itibaren hizmet enflasyonu ve geniş tabanlı enflasyon beklentilerine yaptığı vurgunun artırılmasıyla bu durumun uyumlu olduğu ifade edildi.

Merkez Bankası'nın son dönemde aldığı makroihtiyati sıkılaştırma önlemleri ve büyümedeki yavaşlamaya rağmen finansal koşulları sıkı tutma kararlılığının da önemli olduğuna dikkat çekildi.

TCMB'nin iç talepteki yavaşlama konusundaki rahatlığına değinilen raporda, bankanın analistlerinin, bugün yayımladıkları bir blog yazısına atıfta bulunuldu. Analizde, köprü günlerinin zayıf sanayi üzerindeki etkilerine dikkat çekilerek, ekonomik faaliyetin ana eğiliminde dezenflasyonu destekleyecek şekilde kademeli bir düşüş olduğu belirtildi.

Raporda ayrıca, yavaşlayan iç talebin, enerji zamları ve okula dönüş fiyatlarının etkisinin geçmesiyle birlikte, ekim ayından itibaren aylık enflasyon üzerindeki etkisinin daha belirgin hale geleceği vurgulandı. Yıllık enflasyon tahminlerinin ise 2024 yılı sonunda yüzde 42,4, 2025 yılı sonunda ise yüzde 25,2 olarak korunduğu ifade edildi.