Güncel

Mülakatı Yargıya Taşıdılar, Kazandılar: Sınav Tekrarlanacak

Adalet Bakanlığı çalışanları yazılı sınavda yüksek puan almasına rağmen mülakatta elenmelerine karşı yargıya başvurdu. Mahkeme, sınavın yenilenmesine karar verdi.

Abone Ol

Kamuya alımlarda ve görevde yükselme sınavlarında yaşanan hukuksuzlukları takip eden CHP Milletvekili Hasan Öztürkmen, Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavında yüksek puan almasına rağmen mülakatta elenen memurların açtıkları davaları kazandıklarını duyurdu.

Öztürkmen, mülakat sistemine karşı yürüttükleri mücadelenin hukuk nezdinde tescillendiğini belirterek, bu kararın yüz binlerce mülakat mağduru için emsal niteliğinde olduğunu ifade etti. Mahkemeler, mülakata giren adayların cevaplarının kayıt altına alınmadığı ve düşük puanların gerekçelerinin yazılmadığı gerekçesiyle sınavların yürütmesinin durdurulmasına ve yeniden yapılmasına hükmetti.

Şule Yazıcı Karataş: Kırklareli Vize Asliye Hukuk Mahkemesi'nde zabıt kâtibi olarak görev yapan Şule Yazıcı Karataş, yazılı sınavdan yüksek bir puan almasına rağmen mülakatta elendi. Karataş, 2017 yılından beri tüm mülakatlarda başarısız sayılmıştı. Mahkeme, sözlü sınavın yürütmesinin durdurulmasına ve yeniden yapılmasına karar verdi.

Hasan Üzüm: Gaziantep E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda 12 yıldır infaz ve koruma memuru olarak görev yapan Hasan Üzüm, yazılı sınavda 87,23 puan almasına rağmen elendi. Üzüm, Gaziantep 3. İdare Mahkemesi'ne dava açtı ancak talebi reddedildi. Üzüm, bir üst mahkeme olan Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdari Dava Dairesi'ne başvurdu ve sınavın yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.

Mahkemeler, mülakatlarda objektif ve denetlenebilir bir değerlendirme yapılmadığını belirtti. Mahkemeler, mülakatlarda hukuka uygunluk bulunmadığını, adayların bilgi ve yeterliliğinin objektif kriterlerle değerlendirilmediğini ifade etti.

CHP Milletvekili Hasan Öztürkmen, "Bu hak yeme sistemine son verene kadar mücadele edeceğiz" diyerek mülakat sisteminin adaletsiz olduğunu vurguladı. Öztürkmen, mahkeme kararlarının mülakat sisteminin hukuksuzluğunu tescillediğini ve iktidarın bu durumu düzeltmesi gerektiğini belirtti.