Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin deprem riski yüksek bölgelerine dikkat çekerek, yeni uyarılarda bulundu. Yedisu Fayı'na dikkat çeken Görür, Dersim-Pülümür'de büyük bir deprem beklendiğini belirtti. Son olarak TGRT Haber’e konuşan Görür, İstanbul’un da olası bir büyük depreme hazır olmadığının altını çizdi.

Hakim ve Savcılar İçin Görevde Yükselme Kararları Resmi Gazete’de Yayımlandı Hakim ve Savcılar İçin Görevde Yükselme Kararları Resmi Gazete’de Yayımlandı

Yedisu Fayı ve Tunceli-Pülümür Bölgesi Tehlikede

Prof. Dr. Naci Görür, Pülümür'de meydana gelen son depreme işaret ederek, esas büyük depremin henüz gerçekleşmediğini vurguladı. Bingöl Karlıova ile Erzincan arasında yer alan Yedisu Fayı'nın tehlike arz ettiğini belirten Görür, bu fayın en son 1784 yılında büyük bir deprem ürettiğini ve o tarihten bu yana aktif olmadığını hatırlattı. "Tunceli-Pülümür bölgesinde beklediğimiz depremler 6 ve 7 büyüklüğünde olacak. Asıl mekanizma bu büyük depremleri işaret ediyor," dedi.

Adana Havzası İçin Uyarılar

Görür, Doğu Anadolu ve Ölüdeniz faylarının kırılmasından sonra enerjinin kırılmayan bölgelere aktarıldığını ve bu bölgelerde depremlere neden olabileceğini söyledi. Adana havzasının da bu bölgeler arasında olduğunu ifade eden Görür, İskenderun tarafında da deprem riski olduğunu belirtti. Ayrıca Malatya Fayı üzerinde de depremler olabileceği öngörüsünde bulundu.

İstanbul Depreme Hazır Değil

İstanbul’un deprem riskine de dikkat çeken Prof. Dr. Görür, Marmara bölgesinde büyük bir deprem beklediklerini yineledi. Marmara Denizi'nin altında bulunan 160 kilometrelik fay hattının 1766 yılından bu yana büyük bir deprem üretmediğini vurgulayan Görür, "Bu fayın 250 yılda bir deprem ürettiğini düşünürsek, süresi dolmuş durumda. Ayrıca 1999 ve 1912 depremleri Marmara’nın altına stres transfer etti. İstanbul, maalesef büyük bir depreme hazır değil," dedi.