Güncel

Nüfus oranını iyileştirmek için büyük adım: En az 3 çocuklu ailelere asgari ücret tutarında destek!

Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2024 Projesi ile toplumun her kesimi değerlendirilerek doğum oranındaki aşağı yönlü grafiğe çözüm sunacak. Ayrıca hükümetin önemli başlıkları arasında olan oranı yükseltmeye yönelik farklı farklı teşvik ve destekler bulunuyor. Ailelere asgari ücret tutarında bakım desteği sağlanması da gündemde yer alıyor.

Abone Ol

Ülkemizin doğum oranlarındaki düşüş yeni gündem maddesi oldu. Bu duruma çözüm yollarını sunmayı hedefleyen Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2024 Projesi, mayıs ayında hazırlıklara başlamıştı. Proje, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının koordinasyonunda TÜBİTAK, Hacettepe Üniversitesi ile Marmara Üniversitesinin iş birliğinde devam ediyor. "Toplum için Toplum ile Birlikte" başlığı altında hareket ettiklerini belirten Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Eryurt, toplumun her kesimine giderek veri toplayacaklarını aktardı.

Eryurt "Türkiye genelinde yaklaşık 20 bin haneyi ziyaret ederek demografik yapı, evlenme eğilimleri ve doğurganlık düzeyi gibi konuları inceleyeceğiz. Ayrıca Suriyeli göçmenlerin uyum süreçlerini de değerlendireceğiz. Geleceğe yönelik planları hakkında bilgi toplayarak göç politikalarının şekillendirilmesine katkı sağlayacağız" ifadelerini kullandı.


ÇALIŞMA HAYATI EN ÖNEMLİ ETKEN

Yakın zamanda doğum oranlarının 1,51 çocuğa kadar inmesi ile beraber nüfus sağlık araştırmalarının daha da önemli hale geldiğine belirten Eryurt "2018'de yaptığımız araştırmada kadınların ortalama olarak 2,8 çocuk istediğini gördük. Ancak, mevcut durumda çiftlerin istedikleri sayıda çocuğa sahip olmasının önünde çeşitli engeller bulunuyor. Özellikle çalışan kadınlar arasında istediğinden az çocuğa sahip olanların oranı yüksek. Bu araştırma, bu engelleri anlamamıza ve çözüm geliştirmemize yardımcı olacak" açıklamasında bulundu.

Eryurt sözlerine şunları ekledi: 15-49 yaş arası evli ve bekar bütün kadınlarla görüşülerek profilleri, eğitim ve çalışma durumları, karar alma süreçleri ve doğum süreçleri hakkında veri toplanacak" ifadelerini kullandı.

'PERSONLLER EĞİTİME TABİ TUTULACAK'

Otaya çıkan verileri incelemek üzere bir yönlendirme komitesi belirlendi. Prof. Dr. Mehmet Ali Eryurt "Yönlendirme komitesi toplantıları altı ayda bir düzenli olarak gerçekleştirilecek. Ekim ayının başında da yine ilgili kurum temsilcilerinin, akademisyenlerin ve araştırmacıların katılımıyla soru formu çalıştayı düzenleyeceğiz. Araştırmada görev alacak personeller, 2025 mart ayında bir aylık tam zamanlı kapsamlı eğitime tabi tutulacak. Eğitimin ardından da nisan başı gibi ekiplerimiz bütün Türkiye'ye dağılacak" açıklamasını yaptı.

ANNE DOSTU HASTANELER VE YARDIM ÇALIŞMASI

Hükümet, doğum oranın yükseltmek için tüp bebek tedavisinde yaş sınırının 45'e yükseltilmesi ve anne dostu hastanelerin kurulması üzerine çalışmalara devam ediyor. Esnek çalışma ve doğum izinlerinin çoğatılması ile kreş ve bakım süreçlerinin desteklenmesi konusunda da hazırlıklar hız kesmeden sürüyor. Ayrıca üç ve üzeri çocuklu ailelere asgari ücret tutarında bakım desteği verileceği de gündem maddeler arasında bulunuyor. Evlilik oranlarını yükseltmek için ise Aile ve Gençlik Fonu uygulamasının daha da kapsamlı hale getiirlerek, doğum paralarının yenilenmesi üzerinde duruluyor.