Atama ve mülakat süreçlerindeki sorunlar

Öğretmen atamaları, son dönemlerde mülakat ve yeni atama sistemleriyle sıkça gündeme geliyor. Mahmut Özay'ın Türkiye Gazetesi'nde yer alan yazısında bu konuya dikkat çekilirken, atama süreçlerindeki adaletsizlikler ve yetersizlikler ele alındı. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal ise, konuyla ilgili olarak "Atama sayılarındaki yetersizlik, eğitim alanında bir kaos yaratıyor" şeklinde konuştu.

2002-2023 öğretmen atama istatistikleri

Salim Ünsal tarafından hazırlanan verilere göre, 2002'den 2023'e kadar Türkiye'de toplam 804 bin öğretmen ataması yapıldı. En yüksek atama 2012 yılında 55 bin 460 ile gerçekleşirken, en düşük atama ise 2004 yılında 17 bin 738 oldu. Ünsal, önümüzdeki dönemde 20 bin öğretmenin daha atanacağını ve toplam atama sayısının 824 bine ulaşacağını belirtti.

Bakan Şimşek: Yeni Vergi Paketi Dar Gelirli Vatandaşı Kapsamıyor Bakan Şimşek: Yeni Vergi Paketi Dar Gelirli Vatandaşı Kapsamıyor

Atama bekleyen öğretmen sayısındaki artış

Her yıl eğitim fakültelerinden mezun olan ve formasyon alan binlerce öğretmen, atama bekleyenler havuzuna ekleniyor. Ünsal, bu soruna çözüm olarak açıköğretim yoluyla öğretmenlik diploması verilmesinin sonlandırılmasını, eğitim fakültelerinde kontenjanların ihtiyaca göre düzenlenmesini ve formasyonun sadeleştirilmesini önerirtken, özel sektörde öğretmenliğin cazibesinin artırılması için maaş ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.