Kocaeli'nin Gölcük ilçesindeki Saraylı Ortaokulu'nda görev yapan bazı öğretmenler, maaş ödeme dekontları ile e-bordrolarındaki tutarsızlıkları fark etti. Öğretmenler, e-bordro üzerinde görünen ek ders ücretlerinin hesaplarına yatan ücretlerden yaklaşık üç kat daha fazla olduğunu tespit etti. Yapılan geriye dönük kontrollerde, bu durumun yaklaşık dört yıldır devam ettiği ve fazla olan miktarın farklı banka hesaplarına yatırıldığı belirlendi.

Müdür öğretmenlerden destek istedi

Olayın ortaya çıkmasının ardından, okul müdürü M.H.A., öğretmenler odasında yaptığı konuşmada, "Oğlum e-Devlet ve diğer şifrelerimi biliyordu. Borsada para kaybettiği için bu işlemleri habersiz olarak yaptı. Emekli olana kadar lütfen şikayette bulunmayın. Emekli olduktan sonra şikayetçi olmanızı rica ediyorum" dedi. Ancak, öğretmenler bu talebi kabul etmeyerek harekete geçti.

4.5 milyon liralık kazanç

Yapılan incelemelerde, öğretmenlerin ek ders ücretlerinden yaklaşık 4.5 milyon TL haksız kazanç sağlandığı iddia edildi. Öğretmenler, ek ders ücretlerini karşılaştırdıklarında maaşlarının olması gerekenden çok daha düşük olduğunu fark etti.

Bakanlık devreye girdi

Hürriyetçi Eğitim Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Adem Ellialtıoğlu, 20 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, okul müdürü M.H.A. ve ilgili diğer kişiler hakkında 'irtikap', 'görevi kötüye kullanma' ve 'resmi belgede sahtecilik' suçlarından Kocaeli Adliyesi'ne suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti. Konuyla ilgili adli soruşturma başlatılırken, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü de idari soruşturma başlattı. Milli Eğitim Bakanlığı, konuyla ilgili iki müfettiş görevlendirdi. Şikayetin hemen ardından okul müdürü M.H.A. emekliye ayrıldı.

Öğretmenler ifadelerini verdi

Okulda görev yapan sekiz öğretmen, savcılık talimatıyla Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği'ne davet edilerek 'şikayetçi' sıfatıyla ifade verdi. Öğretmenler, olayla ilgisi olan herkesten şikayetçi olduklarını belirtti.

Yıllara Göre Atama Bekleyen Öğretmen Sayısı Yıllara Göre Atama Bekleyen Öğretmen Sayısı

Müdürden ilginç savunma

Okul müdürü M.H.A., öğretmenler odasında yaptığı konuşmada, "Oğlum e-Devlet ve diğer şifrelerimi biliyordu. Borsada para kaybettiği için bu işlemleri habersiz olarak yaptı" dedi. Ancak öğretmenler bu açıklamayı kabul etmeyerek 20 Mayıs'ta savcılığa giderek şikayetçi oldu.

Diğer öğretmenlerin ifadeleri

Okulda görev yapan bir başka öğretmen ise, hesabına yatan ücret ile e-Devlet’te görülen ücretin farklı olduğunu fark ettikten sonra okul müdürünün yanına gittiğini belirtti. Okul müdürü, 'Benim ek ders ücretim sana yatmış olabilir, el ile girdiğim için iki kez basmış olabilirim' dedi. Daha sonra okul müdürü, kendi hesabından öğretmenin hesabına para gönderdi ancak öğretmen bu parayı geri gönderdiğini ifade etti.

Bir diğer öğretmen ise, durumu okul müdür yardımcılarına anlattıklarını ve ilçe milli eğitim müdürlüğüne gitmek istediklerini söyledi. Müdür yardımcısı, 'Gitseniz bile e-Devlet’te yanlışlık olmuştur deyip gönderirler. Çünkü daha önce de bir öğretmene böyle oldu, bir şey çıkmadı' dedi. Ancak öğretmenler, yine de dilekçe vererek şikayette bulundu.