Orman Genel Müdürlüğü, İzmir'in Karşıyaka ilçesinde yanan ormanlık alanın orman sınırları dışına çıkarıldığı iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Sosyal medyada yayılan bu iddialar üzerine, Orman Genel Müdürlüğü, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, konuyla ilgili bilgi verdi.

Açıklamada, İzmir'de 2020 yılında yaşanan depremin ardından, evleri zarar gören vatandaşlar için konut inşası amacıyla orman vasfına sahip olmayan 375 hektarlık bir alanın orman sınırları dışına çıkarıldığı belirtildi. Bu kararın, Danıştay tarafından usuldeki eksiklik gerekçesiyle iptal edilmesinin ardından, eksikliklerin giderildiği ve alanın 31 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete kararı ile yeniden orman sınırları dışına çıkarıldığı açıklandı.

Orman Genel Müdürlüğü, 15 Ağustos 2024 tarihinde Karşıyaka ve Bayraklı ilçelerinde çıkan yangından etkilenen 95 hektarlık alanın, orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen taşlık, kayalık ve verimsiz bir bölge olduğunu vurguladı. Açıklamada, bu bölgenin fiilen orman vasfını taşımadığı ve tarım alanına dönüştürülmesinin de mümkün olmadığı belirtildi.

Galatasaray'dan 100 Milyonluk Transfer Hamlesi! Gündeme Bomba Gibi Düştü Galatasaray'dan 100 Milyonluk Transfer Hamlesi! Gündeme Bomba Gibi Düştü

Ayrıca, yanan orman alanlarının yeniden ağaçlandırılacağı ve orman dışına çıkarılan alanın en az iki katı kadar bir alanın yeni orman tesis edilmesi için tahsis edileceği de ifade edildi. Ormanlarımızın Anayasa'nın 169. maddesi ile koruma altında olduğu ve yanan orman alanlarının yeniden ormanlaştırıldığı vurgulandı.