İstanbul Bakırköy'de bir anaokulunda düzenlenen mezuniyet töreninde, kaynaştırma öğrencisi olan otizmli bir çocuğun gösteriye alınmadığı iddiaları üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) soruşturma başlattı. Olay, otizmli öğrencinin annesi Ezgi Desovalı'nın yaşananları sosyal medyada paylaşmasıyla gündeme geldi.

Sahne Kenarında Buruk Oyun

Mezuniyet töreninde otizmli çocuğun sahneye çıkarılmadığını fark eden anne Ezgi Desovalı, oğlunu seyirci bölümünde avutarak elinden tutup şarkıya eşlik etmesini sağladı. Ancak küçük çocuğun gözlerini sahneden alamadığı anlar, başka bir izleyici tarafından kaydedildi. Anne, yaşadığı zorlukları ve içindeki birikenleri videoyla birlikte paylaşarak, "Sesimi duyurmama yardım eder misiniz?" dedi.

Aw221371 02 Vtey

"Gideceği Saatleri Kendileri Belirlediler"

Ezgi Desovalı, oğlunun kaynaştırma eğitiminde son şansı olduğunu belirterek, okul tarafından bir yıl boyunca dışlandıklarını ifade etti. Desovalı, "Oğlum Asil Ahmet Kurt, anaokulu kaynaştırma öğrencisidir. Bugüne kadar önce devlet tarafından kaydının düştüğü okulda sorun yaşandı. Ağladım, içime attım, sustum. Okul değiştirdik. Mevcut okulda kaynaştırma olarak gideceği saatleri kendileri belirlediler. Zaman içinde kahvaltı saatine (1 saat) çekildi, yemediği biline biline. Sürekli alttan aldık ki beni tanıyan bilir, çok sabırlıyım. Ne istedilerse yaptık," dedi.

"Oğlumu Birey Olarak Görmediler"

Oğlunun hiçbir zaman bir birey olarak görülmediğini belirten Desovalı, "Oğlumu bir birey olarak görmeyi bırakın, hiçbir materyal istenmedi bile. Sonra yine sınıfı öğleye kaydırıldı. Her gün oğlumun kaynaşmasının ona faydasını izlerken, bugün ki mezuniyet ile yıkıma uğradım. Oğlumun yaş olarak son şansı ve artık ilkokula (rehabilitasyon tarafından karar verilen okula) devam etmek zorunda," ifadelerini kullandı.

Görüntülere Tepki Yağdı

Anne Ezgi Desovalı'nın sosyal medyada paylaştığı görüntüler kısa sürede büyük yankı uyandırdı. Kullanıcılar, otizmli çocuğun dışlanmasına tepki göstererek, anneye destek verdi. Birçok kullanıcı, "Herkes öğretmen olmamalı", "Ne çektik şu kolaycı öğretmenlerden", "Öğretmen demeyelim işini hakkıyla yapan öğretmenlerimize ayıp oluyor" şeklinde yorumlarda bulundu.

Ev Sahipleri ve Kiracılar Dikkat! Yargıtay'dan Emsal Karar: Kira Artışında Özel Hüküm Kriteri Getirildi Ev Sahipleri ve Kiracılar Dikkat! Yargıtay'dan Emsal Karar: Kira Artışında Özel Hüküm Kriteri Getirildi

Soruşturma Başlatıldı

Olayın basında ve sosyal medyada geniş yankı bulmasının ardından, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü harekete geçti. Müdürlüğün yaptığı açıklamada, "Basında ve sosyal medya platformlarında yer alan, bir eğitim kurumumuzda yaşandığı iddia edilen, otizmli bir anaokulu öğrencisinin mezuniyet töreninde öğretmenleri tarafından dışlandığına dair iddialar üzerine, müdürlüğümüzce derhal inceleme ve soruşturma başlatılmıştır. Konu, hassasiyetle tarafımızca takip edilmektedir" ifadelerine yer verildi.